Як у світі живуть на одну пенсію

6259 0

Ми у соцмережах:

Як у світі живуть на одну пенсію

Життя на пенсії нерідко називають золотою порою. Воно і зрозуміло — нарешті людина може розслабитися і насолоджуватися життям без зобов’язань перед роботодавцем і вже дорослими дітьми... Але от запитання: чи може пенсіонер розслабитися і насолоджуватися життям, якщо він одержує мізерну пенсію? Питання риторичне... За даними Пенсійного фонду України, нині мінімальна пенсія для непрацюючого пенсіонера становить 630 грн. 40 копійок, а середня — 1038 грн. 88 коп.

А от в Інституті демографії і соціальних досліджень НАНУ підрахували, що в січні цього року 55% українських пенсіонерів (усього їх 13,7 млн.) одержували пенсію не більше 800 грн.! Отут не до задоволень і розслаблень. У той же час у розвинутих і країнах, що розвиваються, навіть мінімальної пенсії найчастіше достатньо для нормального життя.

Польща: підробіток і дешева їжа Середня пенсія — 1500 злотих/4125 грн. Пенсійний вік: 65 (ч.)/60 (ж.) Наш західний сусід — Польща — у питаннях соціальних стандартів і пенсійного забезпечення вже майже в Європі. Середня пенсія тут 1500 злотих, що в перерахунку на наші — більше 4 тис. грн. За словами Анджея Олейника, поляка, який працює в українському «Платинум Банку», цих грошей польському пенсіонерові вистачає на життя навіть у Варшаві — найдорожчому місті країни. Правда, життя виходить досить скромне. За приблизними підрахунками, з 1500 злотих приблизно 200-300 злотих іде на комунальні послуги (поляки-пенсіонери так само, як і наші, живуть у своєму помешканні), 600-700 — на харчування, інше — на підтримку здоров’я, проїзд, подарунки дітям-онукам. Тим, хто одержує менше півтори тисячі (мінімальна пенсія — 670 злотих, тобто 1840 грн.), допомагають пільги: на проїзд, ліки, безкоштовну медицину, а також подібні нашим адресні дотації на оплату житла і комунальних послуг. Рятують незаможних поляків і низькі, як мінімум у 1,5 раза нижчі, ніж в Україні, ціни на продукти харчування: сири там коштують не 60-80 грн., як у нас, а 40-55, цукор — не 10-11, а 5-6 грн., і т.д. Ще кілька років тому польським пенсіонерам було заборонено працювати, але в середині 2000-х цю заборону зняли, і тепер працюючі пенсіонери дозволяють собі подорожувати — не тільки по країні, а й за кордон, наприклад, по Європі.

Росія: від нас відірвалася Середня пенсія — 8180 руб./2240 грн. Пенсійний вік: 60 (ч.)/55 (ж.) Росія — країна, яку нам, за заявою Президента Януковича, доведеться доганяти за розміром пенсії. А наздоганяти є що. У кризу Росія навіть не думала різати пенсії, а навпаки — підвищувала їх. Тепер середня трудова пенсія в РФ — 8180 рублів (2240 грн.), а соціальна, тобто фактично мінімальна — 4611 рублів (1262 грн.). Але це картина по всій Росії, а от мінімальна пенсія москвича цього року — 10275 руб. (2813 грн.). За рахунок різних доплат і дотацій, за словами місцевих, пенсія може зрости до 15-18 тис. руб. (4100-4930 грн.). «У Пітері платять трохи менше. Пенсія в мене 8157 рублів, але за рахунок доплат і компенсацій виходить близько 11,5 тисячі. На ці гроші можна не тільки добре їсти, я можу взуття купити і навіть відкладаю небагато», — розповіла нам пітерська пенсіонерка Лідія Звєрєва. Бонусів у російських пенсіонерів чимало: і доплата на проїзд і комунальні послуги, і пільги в аптеках... У таких умовах вже і 1,5-2 тис. руб. (400-450 грн.) комунальних послуг за 1-2-кімн. квартиру не шокують. А ціни на продукти в нас, кажуть, схожі.

США: рай для тих, хто заробив Середня пенсія — $1164/9230 грн. Пенсійний вік: 65-67 Пенсія і допомога людям похилого віку в США стартують від $300. Це для тих, хто ні року не відробив на благо Штатів і не може претендувати на допомогу штату. Якщо є хоча б невеликий стаж і право на доплати, то буде близько $600. Рядові пенсії (накопичувальні з приватних пенсійних фондів, куди все життя потрібно відкладати частину зарплати) стартують від $700-800. На таку пенсію можуть претендувати наймані працівники, наприклад, секретарі, чия зарплата була порядку $2,5 у міс. Інженери, IT-спеціалісти та інші «техніки» із зарплатою близько $8 тис. одержують пенсію близько $1,5. Найбільше одержують пенсіонери-військові, держслужбовці, які були працівниками авіакомпаній (від $2-3 тис.)... Відповідно, відрізняється і рівень життя: хтось живе з компаньйоном у соціальному житлі, хтось у кондомініумах і спеціальних житлових комплексах «для тих, кому за 55» (і там, і там є басейн, вивезення сміття, дрібний ремонт і інший комфорт, але навіть якщо житло викуплене, потрібно доплачувати за послуги $200-400), а хтось у своєму будинку на землі і ще має можливість його обновляти і змінювати досить дорогі авто. Особливих пільг для пенсіонерів немає. Але це компенсується низькими цінами, а також акційними пропозиціями і розпродажами, на харчування, одяг та інші споживчі товари — при гарній якості ціни помітно нижчі від українських. Недаремно Америку прозвали споживчим раєм.

Фінляндія: пенсія «без даху» Середня пенсія — 1344 євро /14 246 грн. Пенсійний вік — 65 Один із принципів пенсійної системи Суомі, закріплений місцевою конституцією, — відсутність максимального розміру пенсії. Тобто скільки напрацював (як і скрізь, пенсія залежить від сфери діяльності, стажу і розміру зарплати) — все твоє. Максимуму немає, але як і в Європі, є мінімум — Ђ550. Це «народна пенсія» — мінімум, який повинні одержувати всі. Якщо «робоча пенсія» менша Ђ550, то держава доплачує до цієї суми, якщо набагато більша — фін «народну пенсію» не одержує. Але мінімум одержують деякі: середня пенсія по країні Ђ1344 (Ђ1530 — у чоловіків, Ђ1200 — у жінок). Такої пенсії досить для ситого життя. Середній фін не відмовляє собі в делікатесах, але і не тринькає зароблені важкою працею гроші. Заощадити допомагають пільги на проїзд (50% знижки на автобуси і потяги), знижки в басейнах, оздоровчих центрах. Чимала економія виходить і в тих, хто обзавівся своїм житлом (таких, до речі, більшість — ощадливість у фінів у крові): вони не витрачаються на оренду житла (Ђ350-500 за 50-метрову квартиру, залежно від регіону) і найчастіше можуть дозволити собі надмірності на зразок відпочинку в теплих краях 1-2 рази в рік. Комунальні послуги тут теж «розумні» — порядку Ђ200-300 за ті ж 50 «квадратів». ”Серед пенсіонерів багатших прийнято купувати будинок в Іспанії або Португалії — їздять взимку, щоб кістки від холоду не ломило. В Іспанії навіть існують цілі селища, де живуть фіни і шведи-пенсіонери», — розповів нам Анто Кайпіяінен. Але є і ложка дьогтю. «У Фінляндії соціальні зв’язки не такі міцні, як у Росії або Україні. Як правило, батьки відпускають дітей у 18 років на вільні хліба, а ті відповідають їм «взаємністю» — відправляють у будинки престарілих», — говорить Анто. Але і там пенсіонери живуть непогано. В обмін на пенсію або її частину вони одержують житло, харчування і гарний догляд. Є ще пенсійні будинки, де можна орендувати або купити квартиру і жити з іншими «колегами» під постійним наглядом чергової медсестри і кількох людей з обслуговуючого персоналу.

Угорщина: підробіток їм не потрібний Середня пенсія — 80 тис. форинтів / 3240 грн. Пенсійний вік: 62 Сито, але скромно живуть і в Угорщині. Пенсіонери живуть зазвичай у своєму житлі, і пенсії їм вистачає на оплату комунальних послуг, харчування (без особливих надмірностей, але регулярне м’ясо, овочі, що тут дешевше, ніж в Україні), медпослуги (медицина безкоштовна, але дещо пенсіонерам доводиться оплачувати зі своєї кишені) і навіть іноді на поїздки по країні. До речі, транспорт в Угорщині дорогий — одна поїздка на автобусі-тролейбусі по Будапешту обійдеться в 400 форинтів (більше 16 грн.), але пенсіонери мають право на безплатний проїзд. ”Безкоштовно можна їздити і по країні, але тільки в найдешевшому класі. За комфортні вагони потрібно доплачувати. Це дуже зручно — я вже півкраїни подивилася. Іноді і за кордон їжджу. От недавно у Венецію кликали. Туди дорога всього 10-15 тисяч (400-600 грн.) коштує, але захворіла», — розповіла нам місцева пенсіонерка Віолета. За її словами, працюють угорські пенсіонери рідко, та й здебільшого на нескладних роботах: хтось у музеї наглядає за відвідувачами, хтось квитки в театр продає.

Німеччина: країна пенсіонерів Середня пенсія — 810 євро/8590 грн. Пенсійний вік: 65 У Німеччині ціла армія пенсіонерів — 1/4 населення країни старша 65 років. Якщо німець з якихось причин не напрацював стаж, він у будь-якому випадку одержить Ђ350 (3710 грн.) «мінімуму», а також йому будуть оплачувати житло (норма площі — 56 кв. м на людину) і комунальні послуги. Такі ж умови в численних емігрантів (хоча в більшості випадків це не пенсія, а соціальна допомога). Максимальна трудова пенсія — близько 70% від середнього доходу, але таку одержують деякі. Середня пенсія в країні — близько Ђ810. Наприклад, киянин Геннадій, який виїхав 20 років тому в Німеччину і пропрацював там більше 11 років, недавно довідався, що на даний момент він «накопичив» собі трудову пенсію Ђ520 (5510 грн.). Корінні німці теж зірок з неба не хапають. Наприклад, інженер Клаус Фідлер, який близько 40 років пропрацював на керівних посадах із зарплатою в останні роки Ђ6-7 тис. (до відрахування податків), тепер одержує пенсію Ђ1630 (17,3 тис. грн.). З його постійних витрат: оренда 2-кімнатної квартири — близько Ђ500, медстраховка — Ђ160, оплата гаража для авто — Ђ40 та інші більш дрібні витрати. Він, як і всі німці, не шикує, тому з залишків пенсії виходить відкласти на депозит і відпочинок — двічі на рік на море в Німеччині або бюджетній Іспанії. Більш дорогі напрями — тільки за рахунок особистих заощаджень. Живуть німецькі пенсіонери зазвичай в орендованому житлі, причому нерідко по 20-30 років підряд (тут не прийнято купувати квартири, тому що права орендарів дуже добре захищені), а переїзд у більш скромну квартиру може обійтися дорожче, ніж подальша оренда колишньої. Але іноді переїжджають і в «пенсійні будинки» — кондомініуми з цілодобовим чергуванням лікарів, кафетерієм і т.д. Рідше німці переїжджають у будинки престарілих — тільки ті, хто за роботою не встиг обзавестися родиною і за віком не здатний за собою повноцінно доглядати.

Ізраїль: країна двох пенсій Середня пенсія: 5000 шек. / 10700 грн. Пенсійний вік: 67 (ч), 65 (ж) ”В Ізраїлі виплати складаються з двох частин. Пенсії за старістю і виплати з пенсійної каси, куди людина щомісяця вносила гроші, поки працювала, — розповідає Галина Тютюн, репатріантка з Мінська, яка зараз живе в містечку Кірьят-Шмона. — Допомога зі старості нині 1384 шекелі (близько 2700 грн.). Накопичувальна пенсія йде в плюс — її розмір залежить від того, скільки років довелось попрацювати на благо Ізраїлю». Якщо пенсіонер не заробив виплату з пенсійної каси або вона недотягує до прожиткового мінімуму (близько 4 тис. шек., тобто 8570 грн.), йому нададуть допомогу. До того ж коли людина виходить на пенсію, їй дається велика виплата: середній доход помножений на число років стажу. У плюс пенсіонерам йдуть пільги на земельний податок, податок на телебачення і т.д. Комунальні платежі обходяться приблизно в 400-500 шек., або 850-1070 грн. на місяць (з двокімнатної квартири, в якій проживають 2 чоловік). Складніше доводиться тим, хто не обзавівся житлом: його винаймають за 1100-2600 шек. (2350-5500 грн.), залежно від регіону. Але навіть вони дозволяють собі відпочинок на морях або, наприклад, раз у рік з’їздити на «першу» батьківщину.

Іспанія: мекка для пенсіонерів Середня пенсія — 850 євро / 9010 грн. Пенсійний вік: 65 Іспанія в останні роки вабить пенсіонерів із усієї Європи. Причина — низький рівень життя, а виходить, і більш низькі ціни на житло і продукти харчування. Скандинави, німці та інші європейські пенсіонери почувають себе тут королями. Хоча і місцеві пенсіонери не бідують — середня їхня пенсія Ђ850-900. Кажуть, цих грошей вистачить для життя не тільки в глибинці, але й у Барселоні. Незважаючи на те, що більшості іспанців доводиться жити в орендованому житлі, 1-2 рази в рік пенсіонери дозволяють собі відпочинок біля моря, нехай навіть у несезон. Допомагають прожити знижки на транспорт, вдосталь недорогих іспанських марок одягу, а також «люди добрі». Будинки престарілих тут не в пошані. Скоріше, самотній бабусі будуть допомагати далекі родичі, і навіть сусіди, ніж здадуть її в притулок.

Литва: подвійне обрізання Середня пенсія — 764 літа / 2370 грн. Пенсійний вік: 62,5 (ч)/60 (ж) Криза сильно вдарила по Литві (вона в числі найбільш постраждалих країн) і її пенсіонерах. Наприкінці 2009 — на початку 2010 р. місцева влада двічі знизила пенсії: спочатку потрохи всім, а потім на 50-70% — працюючим. Для прикладу: працюючій пенсіонерці Анні пенсію в 1140 літів (3530 грн.) двічі обрізали до 460 (1425 грн.), а її непрацюючий чоловік Евалдас постраждав менше — пенсія скоротилася з 1600 (4960 грн.) до 1430 літів (4430 грн.). «Якби я не допомагав їм, вони б жили на крупі, тому що цієї зими вони за свою 2-кімнатну квартиру за комунальні послуги платили близько 600 літів (1860 грн. — Авт.)», — говорить їхній син Аудрюс. До речі, Ганна і Евалдас, можна сказати, заможні пенсіонери, тому що до обрізання середня по країні пенсія була 834 літи (2585 грн.), а тепер — 764 (2370 грн.). Рятує старих литовців те, що тут, на відміну від Німеччини або Іспанії, прийнято володіти житлом, тобто пенсіонери не платять за оренду. Хоча з огляду на ще і дорогі комунальні послуги, вони б її просто не потягнули! Можна сказати, що непогано живуть і ті, хто одержує державну пенсію (з бюджету, а не з фонду соцстраху). Так, відомий радянський і литовський актор Регімантас Адомайтіс в інтерв’ю «Сьогодні» скаржився на скорочення пенсії і говорив, що виживає тільки завдяки держпенсії і гонорарам — якби працював постійно й одержував зарплату десь у театрі, то пенсію йому обрізали б. Більш-менш рятують пенсіонерів численні пільги: пільговий проїзд по місту і країні (дешевше на 50-80%), компенсація протезування зубів, 50% знижки на ліки, пільгові збори за оренду землі, вивезення сміття і т.д.

Японія: на пенсію за місто або за кордон Середня пенсія — 66 700 єн / 5650 грн. Пенсійний вік: 62 Середня пенсія в Японії майже 67 тис. єн, або 5,6 тис. грн. Більшість японців живуть у своєму помешканні (комунальні послуги з’їдають до 15% доходів), а ті, хто ним до пенсії не обзавівся, зазвичай їдуть за місто, тому що оренда житла у великих містах дуже дорога. Однокімнатна квартира у центрі або навколишніх районах обійдеться як мінімум у 70 тис. єн, тобто більше пенсії, а за містом можна винайняти за 35 тис. — залишиться ще і на харчування та інші витрати. Хоча шикувати на таку пенсію все одно не виходить. Нерідко пенсіонери підробляють, наприклад, там багато пенсіонерів серед водіїв таксі. До речі, тривалість життя в Японії дуже висока, так що і на цьому можна заробити. «Пенсійний вік — 65 років. Але на пенсію можна піти раніше, у 60, тоді будеш одержувати на 25% менше, а можна і пізніше, — у 70 років, тоді до пенсії додадуть 25%», — розповів нам президент Російського клубу в Токіо Михайло Мозочков. Японці також можуть подорожувати, але в основному по Південно-Східній Азії. В Європу літають в основному заможні японці або на заощадження. В останні роки японці надають перевагу на пенсію їхати в більш дешеві сусідні країни — Філіппіни, Малайзію, Індонезію. «Там на свою пенсію вони одержують повний пансіон, басейн, щоденне прибирання... Причому це коштує так дешево, що навіть японці із середньою пенсією можуть собі це дозволити», — говорить Михайло.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також