Як уберегтися від «сонячної небезпеки»

2298 0

Ми у соцмережах:

Як уберегтися від «сонячної небезпеки»

Сонячний удар — це тяжкий хворобливий стан, спричинений сильним перегріванням організму прямим сонячним промінням, унаслідок чого розширюються мозкові кровоносні судини, відбувається приплив крові до голови, набряк мозку. Найчастіше сонячний удар стається в безвітряну погоду за високої вологості повітря. Сприяють цьому стан сп’яніння та переповнений шлунок.

Характерними симптомами є бліде обличчя, холодна липка шкіра, спазм м’язів, головний біль і запаморочення. А також — слабкий пульс, прискорене дихання. Можливі блювота й знепритомнення. Тепловий удар — це стан, спричинений загальним перегрівом організму під впливом надмірного підвищення довколишньої температури через порушення терморегуляції (терморегуляція — здатність організму людини підтримувати майже постійну температуру тіла, незважаючи на різні температурні умови зовнішнього середовища). Тепловий удар найчастіше виникає під час посиленої м’язової роботи в умовах високої температури (30-50 градусів) і вологості повітря 75%. Симптоми теплового удару трохи схожі із сонячним. Це: головний біль, утома, слабкість, безладна мова, задишка, пришвидшене серцебиття, почервоніння шкіри, надмірна спрага, непевна хода та підвищена температура тіла. Перша допомога потерпілому, який отримав сонячний удар Передовсім слід перенести його в приміщення, де немає дії сонячного проміння, і трохи «послабити» його одяг. Коли людина отямиться, потрібно напоїти її підсоленою водою (5 г солі на літр води), простежити за диханням, чи немає задишки, й викликати медиків.

Що робити при тепловому ударі Також віднести потерпілого в прохолодне та добре провітрюване місце й покласти, трохи піднявши голову, а перед тим «послабити» одяг. Особі, яка отримала тепловий удар, потрібно змочити обличчя холодною водою й покласти холодний компрес на голову (змочений рушник або хустинку). Компреси слід замінювати щоп’ять-вісім хвилин. А також треба дати випити потерпілому склянку підсоленої холодної води.

Що краще пити в спеку Загальновідомо, що без їжі людина може прожити майже місяць, а от без води — лише три доби. При народженні людина на 92-94% складається з води, у старшому віці частка води в організмі зменшується і становить 60-62%. Скільки потрібно пити? Не мало, однак і не багато. Кожна людина має індивідуальну норму. Відомо: чим більша вага людини, тим більше води вона потребує. Проте в середньому ми споживаємо 2,5 літра на добу. А внаслідок недостатнього споживання рідини зменшується маса тіла, збільшується в’язкість крові та знижується працездатність. Надмірне споживання її також не приносить користі. Це спричинює навантаження на серцево-судинну систему і нирки, порушує процеси травлення, погіршується бар’єрна функція організму, адже вона розбавляє соляну кислоту шлунка, що є «вхідними воротами» для інфекцій. Як це не парадоксально, але чим спекотніше, тим менше треба пити. Від значного споживання рідини посилюється потовиділення. А з потом ми втрачаємо важливі для організму солі й мікроелементи. У спеку рекомендуємо пити слабомінералізовані води. Дуже корисним є зелений чай, який також має й бактерицидну властивість, тому недаремно на Сході цей напій є одним із засобів лікування кишкових інфекцій. Помічними в гарячу пору також є чаї з лимоном і м’ятою. Улітку кожна господиня може приготувати відвари з чорної та червоної смородини, які не тільки втамовують спрагу, а й приносять чимало користі для організму завдяки вмісту вітамінів і мікроелементів. Не варто забувати й про узвар із сухофруктів, адже він містить чимало корисних мікроелементів, відновлює водно-електролітну рівновагу. Можна також вживати грейпфрутовий, ананасовий, апельсиновий та інші кислі соки. А от солодкі персикові, абрикосові, грушеві та виноградні соки не втамують спраги. Не рекомендуємо вживати у спеку різноманітні газовані кольорові напої, в яких є багато фарбників і вуглекислот і які мають несприятливий вплив на слизову оболонку шлунка. Також варто забути про каву, яка має дегідратуючі властивості, викликає відчуття спраги.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також