Як вибрати портативну рацію

310 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати портативну рацію

Рація – універсальний спосіб зв’язку без необхідності супутника або інших телекомунікацій. Більше двох абонентів можуть підтримувати спілкування безкоштовно. Цьому девайсу не потрібно поповнення рахунку та картка сотового зв’язку. Загалом рація схожа по конструкції на приймач з потужністю конкретної радіостанції. Перед придбанням важливо правильно зробити вибір.

Типи рацій

Усього існує два типи: стаціонарні або портативні. Детально розглянемо варіанти:

  1. Портативні. Мають низьку потужність, але прості у використанні. Є змога брати із собою скрізь через власне джерело живлення (батарейки, акумулятор). Звичайно, коли батарейки або акумулятор розряджається, рація зовсім перестає функціонувати.
  2. Стаціонарні. Для цього типу необхідна мережа і постійний доступ до електрики. Використовуються у автомобільному транспорті, де необхідна потужність, а завдяки антені розширюється радіус дії.

Окремо потрібно виділити скануючий приймач. В основі цього типу закладено приймання сигналів від радіостанції. Спочатку починається сканування радіодіапазону та пошук активних частот. Далі прилад запам’ятовує їх та знаходить канали переговорів. Придбавши блок демодуляції, можливо отримувати будь-яку інформацію. Детально розглянути типи та комплектуючі можна на цій сторінці - https://a-radio.com.ua/ На додачу до рації можливо придбати ретранслятор. Підходить всім типам і посилює сигнали, працюючи далі на одній частоті.

Діапазон рацій

Існує загальний стандарт для частот, але кожна країна може встановлювати самостійно. Деякі частоти потрібні для служб або інших потреб. Усі рації повинні працювати на одній частоті. Яку встановлюють вручну або від’єднуються до схожого каналу.

Види діапазону:

  1. СВ ще має назву цивільний діапазон – невеликі хвилі зазвичай лише у діапазоні 27 МГц. Погано працюють у приміщенні, тому краще використовувати на відкритій місцевості.
  2. VHF потребують великих антен. Частоти відносять до 134-174 МГц. Проникаюча здатність вважається середньою.
  3. UHF забезпечують стабільний зв'язок, використовується у місті, спорудах і невеликих приміщеннях. Мають високу проникаючу здатність, саме тому на використання цього виду потрібна ліцензія. Частота 400-470 МГц.
  4. LPD використовується у маленьких пристроях. Зазвичай саме цей тип використовують на радіостанціях. Частоти різні розповсюджуються на багато каналів. Від 3,3 до 4,7 МГц.
  5. PMR використовується у Європі і не потрібна ліцензія. Дозволені майже скрізь і потужність лише 0,5 Вт.

Коли людина обирає портативну рацію обов’язково враховувати види діапазону, бо саме це визначає як пристрій буде використовуватись у майбутньому.

Радіус дії рацій

Одним з ключових параметрів портативної рації є її радіус дії, який визначає, на якій відстані від іншої рації можна підтримувати зв'язок.

Фактори, що впливають на радіус дії портативної рації:

  • частота рації;
  • потужність передавача;
  • умови місцевості;
  • довжина та якість антени;
  • метеорологічні умови.

Реальний радіус дії портативної рації може варіюватися від кількох сотень метрів у складних умовах до кількох десятків кілометрів у сприятливих умовах. Для точного визначення радіусу дії конкретної моделі варто звернутися до технічної документації виробника або протестувати пристрій в умовах, де планується його використання.

Перед придбанням рації краще чітко визначити діапазон і тип способу зв’язку. З собою завжди потрібно мати додаткові джерела живлення, слідкувати за рівнем зарядки та економити батарею. Чим довше антена, тим краще діяльність прибору. Для екстреного зв’язку краще заздалегідь налаштувати прилад на певну частоту. Перед початком роботи краще зробити тестування і наскільки чітко людина чує слова, а в кінці краще казати «кінець зв’язку».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також