Як вибрати ранні овочі, щоб вони не нашкодили здоров'ю

2454 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати ранні овочі, щоб вони не нашкодили здоров'ю

Навесні нерідко трапляються отруєння свіжими овочами. Чудес не буває, їх щедро підгодовують стимуляторами росту, добривами і т.д. Від цього в них накопичується багато різних шкідливих речовин, наприклад, нітратів.

Овочі Навесні нерідко трапляються отруєння свіжими овочами. Чудес не буває, їх щедро підгодовують стимуляторами росту, добривами і т.д. Від цього в них накопичується багато різних шкідливих речовин, наприклад, нітратів. У допустимій концентрації вони нешкідливі для організму, але якщо їх надто багато, то вони можуть перетворюватися на нітрити, які якраз небезпечні. Гранично допустима норма нітратів для дорослого — 500 мг, а немовляті для отруєння вистачить і 10 мг. Тому купуючи свіжі овочі, запам'ятайте кілька правил щодо їхнього вибору. ОГІРКИ. Існує стійкий міф, що в маленьких і пухирчастих огірках менше нітратів, ніж у довгих і гладких, але насправді нітрати можуть бути і там і там. Слідкуйте, щоб огірок був ані пухким, ані м'яким і без плям. МОРКВА. Велика, світлого кольору з яскраво вираженою білою серцевиною — неякісна. Також не купуйте овоч із позеленілою верхівкою і дуже довгим бадиллям. РЕДЬКА. Здоровий і корисний овоч має рівну і гладку шкірку, не повинен бути тріснутим. Якісна редька може бути тільки з гарним соковитим бадиллям. ПОМІДОРИ. Якщо м'якоть в плоді світліша, ніж шкірка, і багато білих прожилок — це свідчить про небезпеку. Якщо з товстою шкіркою — напевне вирощені з використанням нітратів. КАПУСТА. Ознака небезпеки — неприродно темний колір верхнього листя, занадто великий розмір, розтріскування качана, незрозумілі вм'ятини. Про небезпеку свідчать і чорні плями на листі (цей грибок і є ознакою «нітратної» капусти). САЛАТ І ЗЕЛЕНЬ. Занадто темне або «отруйно-салатове» забарвлення, тендітне листя і коричневі кінчики, неприродно довгі стебла — погані ознаки. Якщо пучок хилиться донизу, значить, його змушували рости швидко і він не зміг сформуватися. КАРТОПЛЯ. Натисніть нігтем на бульбу — молода безнітратна картоплина буде хрустіти. Якщо вона пухка і м'яка, то всередині ховається підступна «хімія».

Як зробити овочі та зелень безпечнішими

Також врахуйте, що через високу дозу нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згорів» через перегодовування і виглядає трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому обирайте овочі звичайних розмірів. Вважається, що найбільше нітратів накопичується в зелених продуктах: салаті, цибулі, капусті, кропі, шпинаті. Крім цього, в різних частинах рослин міститься різна кількість «хімії». Найбільше її в корінцях, стеблах, жилках і ніжках листя, в шкірці і відразу за нею. Прибрати більшу частину нітратів з редьки та огірків вийде, якщо зрізати з них по 1,5 см хвостика і плодоніжки, а також почистити. У капусті відмовтеся від верхнього листя і качана. В зелені не їжте стебла. Є популярний народний метод: для того, щоб позбутися від нітратів, продукти потрібно вимочити. Зазвичай їх замочують в соляному розчині (1-2 ч.л. на склянку води) на 30 хвилин. На жаль, разом з нітратами у воду йдуть і «корисності» — частина вітамінів і мікроелементів. Вітамін С зменшує ризик отруїтися хімією. Тому візьміть за звичку перед вживанням овочів з нітратами (капусти, буряка й редьки) приймати аскорбінову кислоту в натуральному вигляді: випивати фруктовий сік або заправляти «кислотою» салат (наприклад, яблучним оцтом або лимонним соком).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також