Як вибрати телевізор

365 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати телевізор

Здається, що вибрати телевізор зовсім не складно. Потрібно брати найбільший, з найновішими технологіями. Але при покупці з пантелику збиває велика кількість характеристик. Яке розширення вибрати - 4K UHD, 8K або вистачить Full HD. Чи потрібна функція Smart TV, чи повині телевізори підтримувати 3D або HDR.

Можна, звичайно, купити телевізор, напханий новими технологіями, а потім ні разу навіть їх не використовувати. Щоб зробити правильний вибір, потрібно чітко розуміти, навіщо і яка технологія створені. Розшифровуємо незрозумілі букви в інструкціях.

Що таке 4K UHD, 8K, Full HD

Це розширення, яке доступне телевізору. Від цієї характеристики залежить якість картинки. Якщо шукаєте телевізор на кухню, щоб він просто працював фоном, можна вибрати модель зі скромним розширенням - HD (1280 × 720). Трохи дорожче буде модель з роздільною здатністю Full HD, але на невеликому за розміром екрані якість картинки буде хорошим. Втім, Full HD і раніше пристойно виглядає навіть на екранах діагоналлю 50 дюймів, тобто 127 см.

Моделі, які підтримують 4K, дають дуже якісне і деталізоване зображення, але на телевізорах з невеликим екраном себе не виправдовують. Оцінити технологію можна на великому екрані. Така модель підійде тим, хто любить контрастне і красиве зображення, часто дивиться фільми.

Не так давно у продажу з'явилися телевізори з дозволом 8K. Поки таке розширення - трохи фантастика, до того ж коштують такі телевізори дуже дорого.

Чим відрізняються OLED, QLED і Nano Cell

Цими літерами позначають пристрій матриці. Одна з найпоширеніших технологій - ЖК LED. Це вже всім звичні рідкокристалічні дисплеї. Нові технології - OLED, QLED і Nano Cell. Матриця відповідає за якість передачі кольору.

У телевізори з технологіями OLED або QLED кольору будуть глибше і більш насиченим, а кути оглядів - набагато більше. Тобто навіть при погляді збоку колір на дисплеї не буде тьмяніти, бликовать і втрачати глибину.

Nano Cell - конкурент технології OLED. Суть обох технологій - в максимально якісної передачі кольору. Сказати напевно, яка з технологій краще, - складно. При виборі варто просто орієнтуватися на свої відчуття і купити телевізор з такою картинкою, яка максимально комфортна саме вашому оку.

Навіщо потрібна технологія HDR

HDR зараз підтримують багато телевізори. Ця технологія допомагає покращувати якість зображення, особливо контрастність. Екран з підтримкою HDR буде краще передавати картинку в дуже темних або, навпаки, дуже яскравих сценах, зробить зображення більш реалістичним, кольору - більш глибокими.

Технологію HDR підтримують багато ігрові консолі і стрімінговие сервіси. З цією технологією можна дивитися фільми і серіали з більш якісною передачею кольору і контрастністю. Саме HDR робить картинку більш комфортною для ока. Якщо порівняти зображення з високою роздільною здатністю без HDR і в середньому, але з HDR, виграє, швидше за все, останнє. Можна сказати, що в майбутньому ця технологія буде ставати все більш поширеною і затребуваною, тому варто пошукати телевізори, які її підтримують.

Навіщо телевізору Wi-Fi і Bluetooth

Wi-Fi дозволяє телевізору виходити в інтернет. Це забезпечує швидкий доступ до стрімінговим сервісів, онлайн-кінотеатрам і інших сервісів, які відтворюють відео або музику. Ще завдяки Wi-Fi можна швидко передавати різні файли - відеоролики, фотографії, музику. Раніше це було доступно тільки через провід HDMI. Втім, ця технологія до цих пір актуальна.

Телевізори з Wi-Fi можуть вбудовуватися в систему розумного будинку, тобто управлятися за допомогою голосу або через додаток на смартфоні. Тим, хто не любить зайвий раз вставати за пультом або використовує телевізор для перегляду фільмів з інтернету, Wi-Fi точно стане в нагоді.

Щоб дивитися улюблені серіали або спортивні передачі, а також грати в приставку і при цьому нікому не заважати гучними звуками, можна надіти навушники.

Краще вибирати моделі, які працюють через Bluetooth, тому що в цьому випадку немає проводів, які лежать під ногами і постійно заплутуються. Сучасні телевізори оснащені таким передавачем. Велика частина пультів також працює по Bluetooth, а саундбар зручніше підключити через Bluetooth, ніж по дроту.

Скільки роз'ємів HDMI потрібно

Залежить від того, скільки всього ви хочете підключити до телевізора. Хоча б один роз'єм є у всіх сучасних моделей. Через HDMI можна підключити медіаплеєр, ігрову консоль, приставку, AV-ресивер.

Що таке індекс частоти оновлення

Частота оновлення відповідає за якість картинки, особливо при відображенні швидко рухаються об'єктів. У більшості телевізорів індекс частоти - 120 Гц. Це оптимальний показник для людського ока. Усе, нижче, не гарантує якісного зображення, вище - трохи марно, тому що наше око просто не здатний вловити різницю.

Так чи важлива велика діагональ

Велика діагональ - безумовно здорово, але потрібно розуміти, чи є у вас місце, де ви зможете розмістити величезний телевізор. Є просте правило вибору діагоналі: відстань до монітора при перегляді має становити приблизно 3-4 діагоналі телевізора. Виходить, якщо ви знайшли 70-дюймовий екран, диван потрібно буде поставити приблизно в 5-6 метрах від нього.

Велика діагональ - не завжди запорука комфортного перегляду. Підбирати телевізор потрібно так, щоб він був оптимальний розміром приміщення, де ви збираєтеся його разместить.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також