Як вибрати водонагрівач

1048 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати водонагрівач

Електричні водонагрівачі, призначені для приватних будинків, сьогодні все частіше можна зустріти і в міських квартирах. Завдяки залишилася з радянських часів практиці літніх відключень гарячої води, мільйони міських жителів щороку опиняються перед вибором: почати загартовуватися холодними душами, митися по-старому ковшиком, кип'ятячи воду на газовій плиті, або взагалі не митися.

Ціни на водонагрівачі починаються з цілком доступних сум, що багатьох підштовхує в бік останнього варіанту вирішення проблеми, але приказка «скупий платить двічі» вірна і в цьому випадку. Підібрати бойлер під квартиру чи власний будинок можна на сайті https://bt-service.ua/vodonagrevateli/. Мала потужність і невеликий обсяг дешевого водонагрівача не дозволять не те, що прийняти душ, але навіть вмитися з комфортом. А проста конструкція призведе до швидкого виходу з ладу.

Тому вибирати водонагрівач потрібно по його параметрам, добре розуміючи, для чого і як ви його будете використовувати. Непогано також перед вибором дізнатися жорсткість води – тієї, яку ви збираєтеся гріти.

Характеристики електричних водонагрівачів

По виду водонагрівачі діляться на накопичувальні і проточні.

Накопичувальні водонагрівачі нагрівають до заданої температури деякий обсяг води, який зберігається в бойлері і витрачається за необхідності. При витраті нагрітої води в бойлер надходить холодна, температура в бойлері падає, що призводить до автоматичного включення Тена.

Проточні водонагрівачі гріють протікає крізь них потік води.

Обидва види мають свої переваги і недоліки.

Накопичувальні водонагрівачі займають багато місця і мають обмежений обсяг бойлера – як тільки він витратився, вода з крану потече холодна. Потужність їх невисока, і гріти протікає потік води вони нездатні. На повторний нагрів всього обсягу води може йти до декількох годин.

Зате навіть самий маленький накопичувальний водонагрівач можна пристосувати для розбору води декількома споживачами – поки не закінчиться накопичена гаряча вода, вона буде текти з потрібним напором з будь-якого крана у квартирі.

Проточні водонагрівачі прості в монтажі, компактні і можуть бути розміщені навіть прямо над раковиною. Але для швидкого прогріву необхідного в побуті потоку води вони повинні володіти пристойною потужністю, що не завжди припустимо.

Так, для прийняття душу потрібно потік приблизно 10 л/хв. Щоб нагрівати на 30 градусів воду, що тече з такою швидкістю, нагрівач повинен мати потужність близько 20 кВт, що відразу робить неможливим використання таких нагрівачів в більшості квартир і приватних будинків. Максимально допустима потужність у квартирах багатоквартирних будинків – 7 кВт, і це тільки в будинках з електричними плитами. У будинках з газовими плитами на квартиру виділяється 3-4 кВт, а в будинках старої споруди і того менше.

Крім того, якщо у вашій мережі водопостачання тиск постійно, то температура на виході проточного водонагрівача буде весь час змінюватися. Тиск збільшився, напір зріс, вода тече холодна. Тиск впав - вода гаряча. Точно регулювати температуру на виході вміють деякі моделі, тому доведеться часто підкручувати вентиль змішувача.

Обсяг бака має велике значення для накопичувальних водонагрівачів. Чим більше обсяг, тим більше членів вашої родини зможуть вмитися, прийняти душ або ванну без довгого очікування прогріву котла після попереднього використання.

Але майте на увазі, що чим більше об'єм бака, тим більше часу потрібно на його нагрівання, так як потужність Тенів більшості водонагрівачів приблизно однакова і рідко перевищує 3 кВт.

Внутрішнє покриття бака для гарячої води необхідно для захисту від корозії.

Найкращий захист забезпечують баки з нержавіючої сталі, але вони і коштують дорожче інших. Слабке місце баків з «нержавійки» - зварний шов, який найчастіше виконується металом, схильним до корозії.

Емальовані баки і баки зі склокерамічним покриттям подібні за експлуатаційними характеристиками і також забезпечують непогану захист – міф про руйнування захисного шару під впливом перепадів температури – не більше ніж міф (зрозуміло, якщо не наливати у заморожений бак киплячу воду).

Інша справа, що якість покриття може бути різним і склокераміка відомого виробника – зовсім не те ж саме, що склокераміка безіменного «китайця».

В іншому ж емаль і склокераміка серйозно поступаються «нержавійці» тільки в одному – стійкості до механічних пошкоджень. Сам бак нагрівача, як правило, відокремлений від корпусу шаром м'якої теплоізоляції, яка може захистити бак від пошкоджень, але при сильних ударах на покритті можуть з'явитися мікротріщини, в яких згодом розвинеться корозія. Тому при покупці нагрівача з емальованим баком треба ретельно оглядати корпус на відсутність вм'ятин і згодом берегти нагрівач від ударів.

Багато виробників для захисту бака від корозії встановлюють у нього магнієвий анод, який взаємодіє з киснем води і захищає внутрішню поверхню бака. Цей елемент захистить бак, навіть якщо покриття буде пошкоджено, але він вимагає періодичної заміни – 1-2 рази на рік, незалежно від стану захисного покриття.

Якщо ви хочете, щоб нагрівач пропрацював довго і без зайвих клопотів, обов'язково зверніть увагу на наявність «сухого» Тена. Особливо, якщо у вас жорстка вода – в цьому випадку «сухий» ТЕН просто необхідний.

У звичайних моделях ТЕН знаходиться прямо всередині бойлера і безпосередньо контактує з водою, що нагрівається. При цьому на ньому осідає накип, що може досить швидко привести до виходу нагрівача з ладу, течу Тена і до того, що вся накопичена вода виявиться на підлозі.

Щоб уникнути цього, можна проводити періодичну очистку Тена від накипу (2 рази на рік при жорсткій воді, раз в 1-2 року – при нормальній).

Або придбати нагрівач з «сухим» Теном – конструкція такого нагрівача не передбачає контакту Тена з водою, він знаходиться в металевій колбі або трубці. Зрозуміло, накип при цьому нікуди не дівається, вона осідає на зовнішній поверхні колби. Але з-за більшої товщини металу і більшої площі зіткнення з водою це не веде до швидкого прогару, тому нагрівачі з «сухим» Теном можуть пропрацювати в десятки разів довше, ніж їх аналоги з «мокрим» Теном.

Номінальна потужність визначає, як швидко нагрівач буде гріти воду. Для накопичувального нагрівача – чим більша потужність, тим швидше прогріється весь бак і з крана знову потече гаряча вода. І якщо для нагрівача з невеликим баком (15-30 л) різниця в часі нагрівання у малопотужних і потужних нагрівачів складає 10-30 хвилин, то в об'ємних нагрівачів (80-100 л) різниця в часі прогріву вже може становити кілька годин. Якщо дозволяють проводка і допустима потужність, має сенс замість одного великого нагрівача на 3 кВт встановити два поменше такої ж потужності – це вдвічі скоротить час очікування гарячої води, якщо вона раптом закінчилася.

Деякі нагрівачі обладнані двома Тенами і мають режим прискореного нагрівання. При надходженні великого об'єму холодної води і різкого падіння температури можна включити обидва Тена, збільшуючи швидкість нагріву води. А в режимі підтримки температури працює тільки один ТЕН. Такий режим роботи нагрівача знижує навантаження на мережу. Нагрівачі, забезпечені автоматикою, здатні самостійно підключати/відключати другий ТЕН.

Для проточного нагрівача – чим більша потужність, тим більший напір нагрітої води він зможе забезпечити.

Проточний водонагрівач потужністю 3 кВт зможе нагріти «до теплоти» тільки тоненьку цівку води – десь на 1,5 л/хв. Вмитися і почистити зуби ще вийде, а от щось ще – вже немає.

Проточний водонагрівач потужністю 5-7 кВт можна використовувати для миття посуду, але душ не дуже комфортний – і вода прохолодна, і натиск слабкий.

У продажу є проточні нагрівачі більшої потужності, але, на жаль, для їх установки потрібно окрема проводка, а іноді – трифазна. Втім, якщо ви є щасливим володарем трифазного живлення з великою допустимою потужністю споживання, то установка проточного водонагрівача потужністю 15-20 кВт забезпечить вам гарячу воду з нормальним тиском у практично необмеженій кількості.

При купівлі нагрівача в міську квартиру – особливо накопичувального нагрівача і особливо на нижніх поверхах – зверніть увагу на максимальний допустимий тиск води у обраного нагрівача. Незважаючи на норматив тиску в 4 бари, в міських мережах водопостачання тиск може доходити до 7 бар. Потрібно підбирати нагрівач з максимальним допустимим тиском 8-10 бар, або передбачити редуктор тиску на його вході.

На максимальну температуру нагріву води слід звернути увагу, вибираючи накопичувальний нагрівач. Чим вище температура нагрівання, тим менше гарячої води доведеться змішувати з холодною для досягнення теплою. Але в той же час – тим вище небезпека опіку при повністю відкритому крані гарячої води.

Водонагрівач – що проточний, що накопичувальний – несе в собі безліч небезпек. Щоб уникнути затоплення, ураження електричним струмом або опіку гарячою водою, зверніть увагу на наявність всіх елементів безпеки:

- Регулятор (обмежувач) температури нагріву дозволяє задати максимальну температуру води і уникнути опіку при необережному відкритті крана.

Якщо краном можуть користуватися діти, а максимальна температура нагріву вище 80З, необхідний регулятор – температуру слід виставити не вище 75-80С.

- Захист від перегріву відключає ТЕН при небезпеці закипання води. Зазвичай автоматика нагрівача вимикає ТЕН набагато раніше, але при її поломки тільки захист від перегріву врятує проточний нагрівач від пошкодження Тена, а накопичувальний нагрівач – від розриву бака.

- Пристрій захисного відключення, що захищає від витоку електричного струму в нагреваемую воду. Категорично не рекомендується користуватися нагрівачем, не оснащеним УЗО.

- Запобіжний клапан виконує функцію зворотного клапана, не дозволяючи воді витекти з накопичувального нагрівача, а так же підбурює зайвий тиск.

Оскільки забір води в накопичувальному нагрівачі здійснюється зверху, а на місце гарячої тут же надходить холодна вода, бак завжди залишається заповненим. При відсутності зворотного клапан і припинення подачі води, бак може залишитися без води, що призведе до виходу Тена з ладу.

Запобіжний клапан (з відведенням) захищає бак від зайвого тиску в водопроводі. Однак це не панацея: якщо тиск в системі значно перевищує необхідну, то по трубці завжди буде текти досить сильний потік води з відчутним шумом. Приємного в цьому мало, тому рекомендується додати на вході редуктор тиску.

Електричні водонагрівачі на будь-який смак можете підібрати перейшовши за посиланням bt-service.ua


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також