Як відновитися після коронавірусу

890 0

Ми у соцмережах:

Як відновитися після коронавірусу

Для всіх, хто перехворів на коронавірус, дуже важлива якісна реабілітація: харчування, міцний сон вночі та короткий вдень, прогулянки на свіжому повітрі.

Пацієнти, які перенесли «ковід», звертаються до лікарів із найрізноманітнішими скаргами та ускладненнями, нерідко навіть через кілька місяців після хвороби, зазначає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. Це:

♦ Сильна втома, головний біль, проблеми з концентрацією уваги.

♦ Поганий сон та безсоння.

♦ Тривога, страхи, депресія та панічні атаки.

♦ Проблеми з травленням (часто проноси).

♦ Задишка, тахікардія та болі за грудиною.

Також нерідко розвивається аносмія — втрата нюху, когнітивні порушення, різке зниження працездатності, а також депресія та м'язова слабкість.

Депресія провокує надмірний викид гормонів стресу наднирковими залозами — кортизолу, який пригнічує імунну систему, а також норадреналіну та адреналіну, які пригнічують активність лімфоцитів, імунних клітин.

Тому прогулянка та легкі дозовані фізичні навантаження, дихальна гімнастика зменшують вміст стресових гормонів у крові, а також добре впливають на астенію та депресію.

Якщо до коронавірусу ви не були прихильником здорового способу життя, то саме тепер настав ваш час: киньте курити, відмовтеся від алкоголю, почніть харчуватися не лише смачно, але й корисно.

Жирні сорти риби, м'ясо птиці, яйця на м'яко, кисломолочні продукти, авокадо, листова зелень, чорний шоколад, хліб із борошна грубого помелу, гречка, перловка та геркулес, чай із шавлії та імбиру, пребіотики (квашені продукти, напій чи настій з кореню цикорію).

Може бути і додатковий прийом вітамінів А, В6, В9, В12, С і Д, але тільки після консультації лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також