Як відсвяткувати китайський Новий рік

954 0

Ми у соцмережах:

Як відсвяткувати китайський Новий рік

Сьогодні можна відсвяткувати ще раз Новий рік, але вже китайський. Цього року китайський Новий рік настане 12 лютого о 3.05 за пекінським часом і 11 лютого о 21.05 за київським. 2021 буде роком Білого Металевого Бика. Традиційне новорічне меню – риба, пельмені, локшина, фрукти та ін.

 Риба

Це обов'язкова страва на новорічному столі. У китайській мові слово "риба" співзвучне зі словом "достаток", і китайці свято вірять: якщо на святковому столі є страви з риби, то новий рік обов'язково принесе прибуток і процвітання.

Карась принесе успіхи наступного року. Страви з коропа означають побажання добробуту, а із сома - принесуть цілий рік достатку.

У китайській мові слово

Пельмені

Китайські пельмені цзяоцзи – ще одна обов'язкова страва на новорічному столі. За формою вони нагадують традиційні човникоподібні злитки срібла, які були в обігу в Китаї до грошової реформи минулого століття.

Звідси й пішло повір'я: чим більше пельменів з'їси на Новий рік, тим більше грошей заробиш у майбутньому році. Найпопулярніші начинки – свинячий і курячий фарш, дрібно нарізані креветки або риба, рубана яловичина та овочі.

Чим більше пельменів ти з'їси, тим більше грошей ти заробиш у новому році.

Спрінг-роли

Це рулетики з рисового паперу з різноманітною начинкою – наприклад, дрібно рубане м'ясо, овочі й морепродукти. Все це загортають в тонке рисове тісто і обсмажують до хрусткої скоринки й золотавого кольору. З'їсти цю страву на свято означає фінансове благополуччя в новому році.

Смажені спринг-роли символізують золоті злитки.

Рисовий пиріг

Пиріг няньгао на новорічному столі в Китаї символізує побажання процвітання у бізнесі. У китайській мові "няньгао" співзвучне з фразою, що означає "підніматися все вище з кожним роком". Тому китайці впевнені, що пригощаючи пирогом друзів і рідних, вони бажають процвітання бізнесу і підвищення рівня життя.

Локшина

Символізує побажання довгого щасливого життя. Новорічна локшина, як правило, довша від звичайної. Вважається, чим довшу локшину ти з'їси, тим довшим буде твоє життя.

Фрукти

Традиційними новорічними фруктами китайці вважають мандарини, апельсини і помело: кругла форма і "золоті" кольори фруктів символізують наповненість і багатство.

Мандарини й апельсини, за народними повір'ями, приносять удачу і добробут. А помело символізує нескінченне процвітання: китайська назва цитруса за звучанням нагадує слово "володіти". Тому китайці впевнені, що чим більше помело з'їсти, тим більше багатства воно принесе в новому році.

Помело символізує нескінченне процвітання.

Солодкі рисові кульки

Рисові кульки таньюань – головна страва на Свято ліхтарів, яке вважається останнім днем новорічних гулянь. Назва, а також кругла форма десерту символізують об’єднання родини за загальним столом на свято.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також