Як врятуватися від літньої спеки?

777 0

Ми у соцмережах:

Як врятуватися від літньої спеки?

В умовах аномальної спеки українців як ніколи цікавлять питання: як же пережити спеку? Які продукти потрібно їсти, як охолодитися без кондиціонера і скільки води все-таки потрібно пити?

Більше води і менше алкоголю

Коли організму потрібна рідина, він подає сигнал про це - з'являється спрага. Це допомагає уникнути зневоднення. Тому постарайтеся завжди тримати пляшечку води поруч.

При цьому алкоголь – не дуже вдала ідея під час спеки. Річ у тім, що він змушує організм втрачати більше рідини. Тому фахівці не рекомендують зловживати подібними напоями під час спеки.

Вільний одяг

Пережити спеку також допоможе вільний одяг, а не в обтяжку. Якщо повітря циркулює поруч із вашою шкірою, це допомагає поту випаровуватися.

Як охолодити житло без кондиціонера

Якщо у вас немає в оселі кондиціонера:

  • щоб організувати приплив прохолодного повітря, можна поставити перед вентилятором ємність з холодною водою або льодом;
  • біля відчиненого вікна повісьте мокрий рушник, щоб зробити повітря вологішим;
  • рушникосушарки у ванній варто вимкнути, перекривши вентилі гарячої води. Потім можна набрати холодної води у ванну і залишити двері в кімнату відчиненими. Так температура повітря в квартирі знизиться на 2-6 градусів;
  • на штори корисно періодично розпилювати воду – під час випаровування вони будуть охолоджуватися. Воду також можна бризкати на підлогу;
  • вмитися і полити воду на потилицю або прийняти прохолодний душ або ванну;
  • якщо ви використовуєте вентилятор або віяло, потік повітря має бути спрямований просто на обличчя. Це ефективніше, тому що на обличчі дуже багато рецепторів.

Зачиняйте вікна

Якщо ви відчините вікна, повітря в приміщенні нагріється ще більше. У період активної спеки краще завісити вікна щільними шторами або використовувати жалюзі, щоб зберегти прохолоду.

Приймайте теплий душ

Здається, що холодний душ точно допоможе охолодитися. Але це не зовсім так: організм людини реагує на різку зміну температури, намагаючись зберегти температуру тіла.

Фахівці радять використовувати воду, температура якої вища 20 градусів. Краще прийняти теплий душ, не гарячий, а злегка прохолодний, який знизить температуру тіла, але буде досить теплим, щоб не блокувати приплив крові до шкіри.

Змініть раціон

У літню спеку дієтологи рекомендують відмовитися від важкої, насиченої жирами і вуглеводами їжі, а вживати продукти з високим вмістом води. Топ "літніх" продуктів:

  • огірки (96% води);
  • помідори (93% води);
  • селера і салат (94% води);
  • полуниця (90% води);

Свіжі ягоди добре втамовують спрагу. Наприклад, полуниця містить близько 90% води і при цьому багата на залізо, магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, кремній, цинк і мідь, вітаміни А, В, С та інші корисні речовини.

  • кавун (92%);

Він добре рятує від спраги в спеку, і, що важливо, – без шкоди для фігури. Вважається, що скибка кавуна за здатністю втамувати спрагу дорівнює двом склянкам води. Крім того, кавун містить багато кальцію, магнію, натрію, калію, які сприяють підтримці потрібного рівня води в організмі.

  • диня (91% води);
  • грейпфрут (88% води);

Охолоджувальний масаж

Перший удар від спеки приймають на себе мозок і вегетативна нервова система. Саме до них надходять "скарги" від усіх органів. Щоб мозок ефективно реагував, потрібно зробити цей простий масаж:

  1. Великим і вказівним пальцями з силою натисніть на мочки вух.
  2. Великим пальцем із силою натисніть у центр ямки між нижньою губою і підборіддям.
  3. З'єднайте подушечки великих пальців і мізинців, із силою натисніть.

"Японський кондиціонер"

Так званий японський кондиціонер, або антишарф точно допоможе врятуватися в літню спеку. Для цього тонку хустку потрібно намочити в холодній воді та пов'язати на шиї. Такий метод допоможе не тільки легше перенести спеку, а й відновитися після інтенсивного тренування. А ще антишарф може зняти головний біль під час літньої спеки.

Крижаний масаж

Для цього потрібно взяти кілька шматочків льоду і круговими рухами масажувати ним лоб, шию. Прикласти ненадовго до ямки під потиличним бугром (там розташовані біоактивні точки, що регулюють артеріальний тиск). Потім прикласти лід до ліктів, колін та щиколоток.

Покладіть постільну білизну в морозилку

Приблизно за годину до сну загорніть наволочку в поліетиленовий пакет і покладіть у морозильну камеру на 40 хв. А потім надіньте наволочку на подушку, і вашій шкірі буде приємно і прохолодно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також