Як йод впливає на інтелект

1599 0

Ми у соцмережах:

Як йод впливає на інтелект

Науково доведено, що при глибокому дефіциті йоду або хворобі щитовидної залози у жінки може народитися дитина із захворюванням, яке називається кретинізм. У медицині термін "кретинізм" означає різке відставання у фізичному і розумовому розвитку у зв'язку з недостатньою активністю щитовидної залози або нестачею йоду в раціоні. При цьому страждає не тільки мозок дитини, але і слух, зорова пам'ять і навіть мова. Що робити в такому випадку і як себе уберегти?

Інтелект дитини дуже вразливий в перші місяці життя. Доведено, що в регіонах з нестачею йоду показник інтелекту дітей (IQ) нижчий у середньому на 10-15 балів, ніж в зонах з достатнім вмістом йоду в навколишньому середовищі. Гормони щитовидної залози впливають на роботу головного мозку протягом усього життя людини. Запам'ятовування інформації, набуття нових навичок, адаптація до інших умов, напружена інтелектуальна праця завжди відбуваються за участю гормонів щитовидної залози. При дефіциті йоду діти гірше вчаться, насилу засвоюють шкільну програму. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в умовах дефіциту йоду живуть понад 2 млрд. осіб.

Заповнення нестачі йоду

Для того щоб заповнити дефіцит йоду в організмі, ні в якому разі не можна приймати всередину йод з пляшечок зі спиртовим розчином для зовнішнього застосування. Це страшно, тому що навіть одна крапля буде перебором. Державі слід об'єднатися з лікарями і постійно роз'яснювати ще зі школи, наскільки важливий для організму йод, а також використовувати методи як індивідуальні, так і масової йодної профілактики. У багатьох країнах на державному рівні вже впроваджено програми, які передбачають внесення солей йоду в продукти харчування: в сіль, хліб, воду... До слова, йодовану сіль слід додавати вже в готову їжу, щоб її властивості не губилися при високих температурах. Забезпечивши організм достатніми мікродозами йоду, ви зможете підвищити калорійність харчування без шкоди для здоров'я, забезпечити організм енергією і всіма необхідними для здорового життя компонентами. Продукти, які містять йод: морська капуста; печінка тріски; морська риба; хурма; гречка; яйця; йодована сіль; морепродукти; банани; диня; шпинат; зелена і ріпчаста цибуля; виноград. Головні ознаки дефіциту йоду: млявість, збільшення ваги, уповільнення розумових процесів, хронічна слабкість, швидка стомлюваність. Якщо не вживати в їжу зазначені продукти, то крім появи вищеописаних симптомів, може значно знизитися пам'ять, з'явитися дратівливість, а ще можливі збої в менструальному циклі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також