Основна причина збоїв у роботі шлунка — це неправильне харчування. На діяльність травної системи впливає якість та кількість їжі. Однією з багатьох проблем, що можуть з’явитися при порушенні роботи шлунка, є атонія — це, як кажуть у народі, коли «став шлунок».
Ідеться не лише про шкідливі та важкі для травлення продукти. Варто стежити за часом прийомів їжі: наприклад, не їсти за три години до сну, а за 30 хвилин до сніданку варто випити склянку води.
Впливають на роботу шлунка й шкідливі звички — алкоголь та нікотин руйнують організм, впливаючи на всі органи. А також — проблеми з нервовою системою, стреси. І навіть недостатня кількість води — тут варто правильно розрахувати кількість води для свого організму.
Для тих, хто зіткнувся з важкістю у шлунку, проблемами з травленням та атонією, існує декілька простих порад для полегшення стану.
Відчуття важкості у шлунку зʼявляється, якщо ми переїдаємо, вживаємо важку їжу або споживаємо щось похапцем. У таких випадках не варто перейматися та панікувати, шлунок не «став», і скоро стане. Однак якщо відчуття важкості присутнє зранку, коли ви ще голодні або після вживання малої кількості їжі, варто неодмінно звернутися до лікаря.
Що робити, якщо став шлунок. Спершу потрібно переглянути свій раціон. Відмовитися від газованих напоїв (але можна вживати газовані мінеральні води із солями типу Поляна Квасова), кофеїну (міцний чай теж містить кофеїн), копченої, маринованої, смаженої їжі. Також лікарі радять звести до мінімуму вживання вершкового масла.
Нормалізують роботу шлунка продукти, багаті клітковиною. Це свіжі фрукти, тушковані та сирі овочі, крупи, а також кисломолочні продукти. На роботу травної системи добре впливає ранкова гімнастика чи легка пробіжка. Якомога більше споживайте води. Пити воду потрібно за 30 хвилин до прийому їжі.
«Запустити» шлунок допоможуть чай з м’яти, ромашки та звіробою — їх варто вживати маленькими порціями у теплому вигляді. Чорна бузина допоможе усунути атонію: залити склянкою окропу 1 столову ложку листя рослини, після двох годин настоювання процідити. Пити по 4 столових ложки за 20 хвилин до їди. Також спробуйте настій із сухофруктів: інжиру, чорносливу, родзинок, кураги, фініків.