Як заробляти на смітті — навчатимуть рівнян зі школи

627 0

Ми у соцмережах:

Як заробляти на смітті — навчатимуть рівнян зі школи

Легше навчити дітей, ніж перевчити дорослих, — вважають автори екологічного проєкту GоZeroWaste, який збираються реалізувати у Рівному. Задля цього у 22 міських школах розмістять сортувальні міністанції для роздільного збору пластику, макулатури, металу та скла. Так само — в екологічному центрі Палацу дітей та молоді, обласній молодіжній бібліотеці та центрі вуличних культур. Накопичену вторсировину звідти забиратимуть підприємці на переробку. Можливо, що й віддячать вже готовою продукцією — туалетним папером та паперовими рушниками. Бюджет проєкту становить 217 тисяч гривень, з яких близько 90 тис. грн піде з коштів міського фонду охорони навколишнього середовища, а решту витрат візьмуть на себе приватні партнери.

Скептики ж зауважують, що у Рівному неодноразово робили спроби навчити мешканців сортувати відходи, і особливого результату це не дало. Зокрема, ще кілька років тому по центру міста розмістили різнокольорові баки для збору скла, пластику та паперу. А потім перехожі неодноразово бачили, що непотріб з усіх трьох баків вивалюють в єдиний сміттєвоз — в чому ж тоді сенс сортування? Але автори проєкту сподіваються, що тепер все буде інакше. І що екологічна освіта піде на користь, бо діти потім навчатимуть батьків.

Оксана Майборода, депутатка міськради, співавторка проєкту:

— Потрібно з дитинства вчити правильно сортувати відходи: які підходять до подальшої переробки, а які ні. І не купувати зайвого, що шкодить природі — ті ж самі одноразові соломинки для пиття, які потім неможливо переробити. Діти мають розібратися, які ресурси є цінні, а які небезпечні і їх не треба утворювати. У найближчі тижні ще пропрацюємо у школах всі моменти. Батарейки по школах не збиратимуть, бо це відходи особливого класу, але у місті є контейнери, куди їх можна безкоштовно здати на утилізацію — наприклад, у «Златі Плазі», в «Епіцентрі», в інших місцях.

Побачимо, які будуть відгуки в громаді. А потім окремо хочемо зібрати 200 тисяч гривень через Спільнокошт на встановлення у місті автоматичної сортувальної станції. Якщо хоча б чотири тисячі осіб скинуться по 50 гривень, проєкт стане реальністю. Є кілька варіантів, де можна розмістити таку станцію — можливо, біля ЦУМу, бо це в центрі міста і поруч є зупинка. А згодом такі ж можуть з’явитися у кожному мікрорайоні. Щодня рівняни продукують близько 300 тонн сміття, а цінні ресурси втрачаються і не потрапляють на переробку.

Богдан Турович, керівник міського управління освіти:

— В закладах освіти починаємо з малого — встановлено урни з роздільним збором, є інформаційні плакати, є екологічний куток в ПДМ. Це має бути постійна робота, що не потрібно викидати на вулицю обгортку з-під цукерки чи пляшку з-під солодкої води. Я особисто тільки минулого року відкрив для себе, що сміття треба в першу чергу сортувати на тверді й на органічні відходи.

Володимир Липко, начальник міського департаменту економічного розвитку:

— Торік ми з Оксаною Майбородою спільно працювали над концепцією сортування сміття. Розкажу з власного досвіду, як діти навчають батьків. Мені колись син зауважував: «Тату, ти чого пластикові пляшки кидаєш у загальний мішок? Є ж спеціальні сітки». Це було ще десять років тому, нині син уже студент. Але відтоді я сам все сортую і в себе вдома зробив цілу систему, органіку відбираю на компост. Тому роль школи дуже велика, адже син десь це почув про важливість сортування та переробки.

Анастасія Масалова, представниця «Моквин Папір», партнер проєкту:

— Поки що ми переробляємо тільки макулатуру. Але працюємо з вторсировиною давно і маємо вже багато партнерів, які переробляють пластик, приймають скло та інші відходи — це вже налагоджена система. Скільки саме потрібно накопичити для вивезення, то будемо вже говорити індивідуально по школах: треба подивитися, як піде процес, де і як відходи будуть складатися, чи буде можливість складати хоча б в об’ємі 50 кг мінімум.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також