Як зберігати свіжість продуктів без холодильника. Поради від Євгена Клопотенка

858 0

Ми у соцмережах:

Як зберігати свіжість продуктів без холодильника. Поради від Євгена Клопотенка

Ми живемо у сучасному світі та навіть не замислюємося над тим, яку важливу роль у зберіганні харчових продуктів відіграє холодильник. Він просто є та ми ним користуємося. Також сучасний темп життя та різні непередбачувані випадки вимагають, аби їжі постійно було вдосталь вдома. Запасатися можна продуктами, які мають довгий термін придатності: консерви, борошно, різні види макаронів і круп, цукор та сіль. Останнім часом ми вже призвичаїлися робити домашні заморозки — ягоди, фрукти, овочі та напівфабрикати. Погодьтеся, це дуже зручно. Але що робити, якщо холодильник зламався або вимкнули електроенергію? Практично будь-який продукт можна зберегти чи продовжити його термін придатності. Основне — знайти будь-яке прохолодне місце. Навіть якщо за вікном спека, таке місце може бути в гаражі, коморі, льоху та навіть у підвалі багатоповерхового будинку.

Овочі та фрукти. Здебільшого, овочі та фрукти можна зберігати й без холодильника. Важливо знайти не тільки прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент — хлорофіл. Таку картоплю не бажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквасьте. Ще можна зварити компот.

М’ясо. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Такі консерви за правильних умов приготування будуть мати термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника — скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин — на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.

Риба. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, вийміть нутрощі та зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

Вершкове масло та сир. Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет і добре завернути, аби він не підсушувався.

Молоко, сир і сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.

Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також