Як живе Рівне у «червоній» зоні

3972 0

Ми у соцмережах:

Як живе Рівне у «червоній» зоні

Найближчі два-три тижні рівняни відчуватимуть на собі нові карантинні обмеження — з 26 жовтня місто «почервоніло» через велику кількість хворих на коронавірус. І тепер однієї захисної маски на обличчі недостатньо. Міський голова Олександр Третяк запевнив, що такого жорсткого локдауну, як торік, не буде. Та все ж у «червоній» зоні забороняються масові заходи, робота готелів, спортзалів та фітнес-центрів, ресторани та кафе не прийматимуть відвідувачів, а доступ до ЦНАПу, Пенсійного фонду та управління соцзахисту — обмежать.

Виняток — лише для тих закладів, де весь персонал провакциновано. І пускають до них лише щеплених або тих, хто може пред’явити негативний ПЛР-тест, дійсний упродовж 72 годин. Їм і в піцерію можна сходити, і в магазині обновку купити. Неповнолітнім «ковідні» документи не потрібні. До слова, двома дозами у Рівному щеплено менше 20% мешканців.

Що ж працюватиме у місті під час каратину?

Транспорт

— Маршрутки і тролейбуси у Рівному працюють, як і раніше — ПЛР-тестів чи сертифіката про вакцинацію при вході не вимагають. Але пасажирів візьмуть тільки на сидячі місця. Також не забувайте про маску, — каже Іван Фурлет, начальник міського управління транспорту та зв’язку.

Роботу таксистів проконтролювати важче. Деякі водії принципово носять маски, інші — не зважають на обмеження.

Освіта

Дитячі садки працюватимуть за умови, що усі працівники вакциновані. Канікули у школярів триватимуть до 31 жовтня, а як буде далі — вирішать наступного тижня. Ймовірно, старших учнів все ж переведуть на дистанційне навчання, бо щеплених вчителів не так багато. А в листопаді повернуться до шкіл лише учні 1–4 класів.

Виші так само переходять на дистанційку. Наприклад, студенти НУВГП навчатимуться онлайн, а ще зможуть вакцинуватися 28 жовтня в одному з корпусів університету.

Медицина

— Лікарні переповнені, ліжок у стаціонарах бракує. Тому планові госпіталізації та операції доведеться відтермінувати. Заборонено провідувати пацієнтів у стаціонарах. Вузькопрофільні фахівці працюватимуть, але консультації найкраще проводити дистанційно. Так само, з високою температурою та ознаками респіраторного захворювання телефонуйте до сімейного лікаря — не треба йти до поліклініки. Лікар не взяв трубки — телефонуйте у реєстратуру. Ургентну допомогу та допомогу вагітним і породіллям надаватимуть у будь-якому разі, — запевняє Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я.

За словами головного санітарного лікаря області Романа Сафонова, планова госпіталізація можлива для пацієнтів з онкопатологіями та хворобами органів дихання. А в обласній дитячій лікарні маленьких пацієнтів можна провідувати лише у виняткових випадках — і то у масках та в супроводі медсестри. Якщо дитина потребує планової госпіталізації, її повинні максимально обстежити за рекомендаціями сімейного лікаря.

Торгівля

Усі продуктові ринки і магазини працюють. Але від продавців та покупців вимагають дотримуватися дистанції 1,5 метра та носіння масок. Вуличної торгівлі «з землі» навколо ринків взагалі не мало би бути, однак в міському управлінні торгівлі сумніваються, що поліції вдасться це проконтролювати.

Торговці іншим крамом мають і самі бути вакциновані, і клієнтів обслуговувати лише щеплених. Великі торгові центри уже перевіряють на наявність сертифікатів, негативних тестів або довідок від лікаря, що підтверджують одужання.

— Ми готувалися до такої ситуації, активно вакцинували своїх працівників. У відвідувачів перевірятимемо сертифікати та ПЛР-тести — якщо за медичними показами людині протипоказана вакцинація, має бути відповідна довідка від лікаря. Побачимо по перших днях, наскільки все це буде ефективно, — додає керуючий ТРЦ «Екватор» Віктор Прусак.

А у ТРЦ «Злата Плаза» в центрі Рівного відвідувачів пускають лише через головні двері та через вхід з боку «Сільпо». Супермаркет, аптека, дві оптики, пошта, салон мобільного зв’язку та обмін валют працюють як зазвичай. У решті магазинів «ковідні» документи перевірятимуть. Так само роблять і в інших ТРЦ міста.

Ресторани та кафе повернуться до активної роботи на виніс, а обслуговувати в приміщеннях зможуть лише вакцинованих клієнтів або з негативним тестом. При цьому офіціанти, адміністратори та кухарі теж повинні бути щепленими. Такі ж умови і для нічних клубів.

Культура

— Рівненський драмтеатр тимчасово глядачів не прийматиме, натомість наші актори займуться репетиціями та підготовкою нових вистав. Усі раніше продані квитки залишаються дійсними. Але за потреби їх можна повернути в касу, — каже речниця облмуздрамтеатру Ірена Боровець.

Так само і в ляльковому театрі — вистав тимчасово не буде, зате почали готуватися до сезону новорічних ранків. Скасовує концерти і обласна філармонія, доки музиканти та інші працівники не вакцинуються.

У кінопалаці «Україна» чекають глядачів з сертифікатами або ПЛР-тестами. Зоопарк закрив тераріум, зате парковою зоною можна прогулюватися у масках — на вході лише перевірять температуру. Обласний краєзнавчий музей та його відділи — Літературний музей Уласа Самчука та Музей бурштину — у «червоній зоні» не працюватимуть.

МБК, палаци культури, бібліотеки та гуртки на базі цих закладів працюватимуть лише коли всі працівники щепляться. Тому обласна наукова бібліотека тимчасово закриється для читачів, зате термін користування книгами продовжили.

Спортивні змагання під час карантину повинні проводити без глядачів.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також