Після варіння, смаження, додавання солі, цукру та спецій їжа вже вважається переробленою, втрачає корисні властивості.
Для того, щоб зробити свій раціон корисним, фахівці Центру громадського здоров’я рекомендують дотримуватись наступних правил:
♦ Обирати лише цільнозернові крупи: гречку, вівсянку, пшоно тощо та відмовитись від ультраперероблених круп, таких як манка та білий шліфований рис.
♦ Надавати перевагу хлібу з висівками або на основі цільнозернового борошна. Це стосується і макаронних виробів.
♦ Заморожені овочі та фрукти корисніші від консервованих. Щоб не втрачалися вітаміни, відварювати їх треба в невеликій кількості води, при закритій кришці та не більше 10 хвилин.
♦ М’ясо для шашлику та стейків маринувати у домашніх умовах. Обирати здорові способи приготування: тушкування, варіння, запікання.
♦ Замість зайвої солі збризкати їжу лимонним соком.
♦ Додавати лише корисні олії.
♦ Найкращий перекус — свіжі чи трохи підсушені горіхи.
♦ Їсти свіжі овочі та фрукти щодня.