Як зупинити гикавку?

9086 0

Ми у соцмережах:

Як зупинити гикавку?

Гикавка виникає через судомне скорочення діафрагми. Причини її виникнення — різноманітні: це і сильний стрес, і переїдання. У дітей гикавку може спричинити переохолодження, а у дорослих — зловживання алкоголем. Іноді гикавка виникає і без видимої причини, судомні неприємні дихальні рухи в цьому випадку швидко припиняються.

гикавка Способи боротьби інколи дивні, якщо не знати, як саме вони впливають на людину. Один з успішних методів пов'язаний з підвищення в організмі рівня вуглекислоти (гикавка припиняється, але вчені поки що не можуть зрозуміти, який існує взаємозв'язок між цим методом та припиненням гикавки). Інший — із затискуванням і стимуляцією блукаючого нерва, який якось пов'язаний з гикавкою. Іноді допомагає дихальна гімнастика і просто переключення уваги.

Ефективні засоби проти гикавки

Проковтніть щось гостре, гірке, солодке або кисле. Можна розсмоктати льодяник. Зробіть глибокий вдих і затримайте дихання на 30 секунд. Потім відкиньте голову назад, знову затримайте дихання на 10 секунд, різко випрямтеся і випийте залпом склянку води. Вдихніть і видихніть кілька разів у целофановий пакет, потім вдихніть із нього вуглекислий газ. Сильно стисніть ділянку діафрагми і розслабтеся, зробіть кілька глибоких вдихів або видихів. Станьте в позу "ластівка" і попросіть кого-небудь напоїти водою (близько склянки). Натисніть на язик у гортані так, як нібито збираєтеся викликати блювоту. Простимулювати роботу блукаючого нерва можна кількома способами: натиснути на ділянку шиї там, де ключиця прикріплена до грудини. Посидьте кілька хвилин у позі, коли коліна притиснуті до грудей. Кілька разів ритмічно заткніть вуха пальцями. Закрийте очі й кілька разів натисніть на очні яблука. Масло материнки допоможе від гикавки, якщо кілька крапель втерти в шию. Гикавку у п'яних можна зупинити за допомогою води без газу. Склянка прохолодної рідини відновить водний баланс, змиє залишки їжі й відновить роботу діафрагми. Можна додати у воду трішки лимона. Нетрадиційний спосіб зупинити гикавку — лоскіт, який породжує сміх. Якщо гикавка триває більше години, разом із нею виникає біль у грудях, печія і порушення ковтання. Якщо напади гикавки виникають більше ніж раз на день, слід звернутися до лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також