Яка капуста корисніша?

2076 0

Ми у соцмережах:

Яка капуста корисніша?

На магазинних прилавках — дуже багато видів капусти, вся вона різна і одна на одну не схожа. То яка ж капуста найкорисніша?

brokkoli_1jpg Оксана Скиталінська, відомий український дієтолог, стверджує, що капуста корисна вся: — Кожен з дев'яти видів цього овочу — білоголова, цвітна, червоноголова, брюссельська, броколі, савойська, пекінська, кольрабі й навіть морська — представляє собою джерело вітамінів і мікроелементів. Правда, у кожного виду — свої "фішки" і свій набір корисного. Але їх об'єднує одне: у будь-якій капусті дуже багато вітаміну С, який допомагає нормально функціонувати всім органам і системам, незамінний при запальних процесах. Крім того, в білоголовій є вітаміни групи В, що благотворно впливають на нервову систему, вітамін РР і холін, які перешкоджають виникненню склерозу. Цвітна багата вітаміном А, який є потужним антиоксидантом, в ній є вітаміни групи В, калій, кальцій, фосфор, магній, залізо і багато рослинного білка. У червоноголовій багато каротину, що є прекрасним імуностимулятором, і ціанідину — мікроелемента, який благотворно впливає на серце і судини. А прихильники народної медицини стверджують, що її сік згубно діє на туберкульозну паличку. Брюссельська (зелені качанчики діаметром 4-5 см) має антиканцерогенні властивості, в ній є кальцій, натрій, фосфор, магній, залізо і навіть йод. Броколі — трохи схожа на цвітну, але її "суцвіття" — насичено-зеленого кольору. У ній є цінний рослинний білок і речовини, що знижують рівень холестерину в крові. Савойська, схожа на білоголову, але її листя зеленіше і сильно зморщене, — чемпіон за змістом рослинного білка. А її азотисті речовини добре виводять з нирок пісок і камені. Пекінська зовні схожа на салат-латук — капуста без качана. У ній цінна м'яка клітковина — чудовий засіб для профілактики захворювань шлунка і кишечнику. Кольрабі схожа не так на капусту, як на велику редьку. Її смак подібний до звичайної білоголової, але більш ніжний. Вона допомагає знизити артеріальний тиск, зміцнює серце і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. І, нарешті — морська. Це, звичайно, водорість, але теж корисна. Вона — рекордсмен за вмістом йоду, запобігає захворюванням щитовидної залози, знижує рівень холестерину, зменшує ризик онкозахворювань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також