Яким буде опалювальний сезон у Рівному

479 0

Ми у соцмережах:

Яким буде опалювальний сезон у Рівному

«До найгіршого варіанта ми готові, але хотілося б обійтися без цього», — каже про майбутню зиму Олександр Ющук, який керує «Рівнетеплоенерго» — підприємством, що опалює більшість домівок рівнян.

Олександр Ющук розповів в ефірі «Суспільного»:

— Впевнено входимо в новий опалювальний сезон. А от яким він буде — тут дуже багато питань, і не на всі з них є відповіді. Тепломережі зношені на 80%. Тяжко замінювати навіть не так через умови воєнного стану, як через брак фінансування. Щороку намагаємося замінити по 5,5–6 км. Найслабші місця, які нагально потребують заміни, визначаємо за допомогою гідравлічних випробувань. Загалом потрібно близько 300 млн гривень, щоб замінити всі, а це великі інвестиції. Питання: як їх закладати? Якщо в тариф, то він і так вважається досить високим, і виставити його людям нереально. Єдиний вихід бачу, як більш практичний, — це підтримка з боку держави, або з міста, або залучення іноземних донорів.

Технічний стан підприємства задовільний. Хоч і далекий від ідеалу, але дозволить нам пройти опалювальний сезон без великих проблем. А от фінансовий стан дуже важкий, маємо великі заборгованості за газ — близько пів мільярда гривень. На те є дві причини, перша — заборгованість наших споживачів, що зараз складає понад 184 млн грн. Тобто зі 68 тисяч абонентів понад 16 700 мають борги. Дехто боргує по 500–1000 гривень, але є й такі, що не платять роками.

Ще перед повномасштабною війною було заморожено тариф, з турботою про населення. Можливо, економічно обґрунтований є досить непідйомним для пересічних громадян з нашим рівнем доходів, але він такий є. По факту, ми виставляємо людям по 1913 гривень за одну спожиту гігакалорію. А затверджений, перевірений фахівцями міськвиконкому, тариф складає 3377 грн. Подали ми знову тариф на розгляд, але його ще не затверджують, дивляться — за нашими підрахунками, обґрунтований зараз має складати 3734 гривні.

Щодо компенсації різниці у тарифах. Передбачено механізм компенсації від держави, але поки що ми просто фіксуємо цю суму, жодних виплат з державного бюджету не було. Наразі підтверджена різниця в тарифах складає 558 млн грн. Державою було передбачено залишити на місцях 4% ПДФО і спрямувати їх на підтримку теплопостачальних підприємств для сталого проходження опалювального сезону. Було розглянуто на сесії міськради програму, розроблену на близько 150 млн, потім зменшили до 100 млн — привели у рівень фактичних надходжень, бо виділити більше грошей, ніж надходить до бюджету, нереально. За цією програмою ми вже отримали близько 50 млн влітку, місяць чи два тому. Але всі ці гроші мають цільове призначення і йдуть на погашення заборгованості за газ: на наших рахунках ці гроші побули 10–15 хвилин і пішли назад.

Маємо кадрову проблему, бо не вистачає грошей на високі зарплати. Є велика заборгованість перед «Нафтогаз Трейдинг». Вони пішли на угоду, підписали договір на постачання газу на цей опалювальний сезон. Але, як і минулого року, є умова, що 65% коштів, які надходять за тепло, автоматично переказуються їм. Тобто замість економічно обґрунтованого тарифу ми отримуємо лише по 1913 гривень за гігакалорію: з них 65% забирають за газ, а з решти суми ще треба заплатити за електроенергію, за воду, виплатити зарплату і ще провести ремонт. А населення ще й цього повністю не платить…

Є категорія споживачів, які справді мають фінансові проблеми, але для таких передбачено субсидію. Йдемо назустріч: укладаємо угоду про реструктуризацію на півроку-рік, залежно від ситуації, ще й самі консультуємо, як отримати субсидію. А є інші, які довго не платять, потім ми подаємо до суду, споживач програє, приходить виконавча служба, і людина за день знаходить 100 тисяч, хоча 5 років не платила. Через суд за цей рік ми повернули 14 млн грн заборгованості. Якщо люди дотримуються платіжної дисципліни, то і їм тепло, і підприємству добре.

Основний ризик — у тривалій відсутності електроенергії та зупинці котельні. Якщо не вдасться запустити, то буде розмерзання системи. Якщо будинок готовий до опалювального сезону (тобто там замінено усю запірну арматуру й утеплено трубопроводи, горище, сходові клітки), то зможе добу-три тримати 12–13 градусів тепла, що дозволить вберегти систему опалення. І після відновлення електропостачання можна буде відновити теплопостачання. Але готуватися треба уже.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також