Який блок живлення потрібний для світлодіодної стрічки?

248 0

Ми у соцмережах:

Який блок живлення потрібний для світлодіодної стрічки?

Яскрава світлодіодна стрічка живиться від джерел постійного струму напругою 12 або 24 В. Її не можна підключати напряму до мережі перемінного струму напругою 220 В. Для того щоб знизити напругу до необхідного рівня і перетворити перемінний струм у постійний, використовують блоки живлення. 

Це проміжна ланка в електричному ланцюгу, що з’єднує освітлювальний прилад та електромережу. Пристрій часто має додаткові функції стабілізації та регулювання напруги та струму. 

Існує декілька видів блоків живлення світлодіодних стрічок: в пластикових або алюмінієвих корпусах, компактні мережеві вироби. Всі вони мають різні електричні характеристики. 

Щоб вірно обрати пристрій, треба знати деякі параметри світлодіодної стрічки: 

  • показники напруги; 
  • потужність контуру необхідної довжини; 
  • оптимальні габарити;
  • ступінь захисту від пилу та вологи. 

Грамотно обрати тип пристрою допоможуть спеціалісти. Консультанти зроблять потрібні розрахунки і порекомендують необхідний прилад. 

Види блоків живлення для світлодіодних стрічок

Виробники пропонують різні види блоків живлення для світлодіодних стрічок. За призначенням відрізняють інтер’єрні, герметичні та мережеві вироби. Перший тип використовується у більшості випадків і встановлюється в приміщеннях з нормальною вологістю повітря. 

Другий тип монтують на вулиці, у вологих приміщеннях (ванних кімнатах, саунах, оранжереях тощо). Третій вид приладів дозволяє швидко підключити освітлювальний прилад, але не дає змоги зробити регулювання режимів роботи освітлювальних приладів. 

За напругою розрізняють блоки живлення світлодіодних стрічок на 12 В або на 24 В. Перший варіант — найпоширеніший. Більшість сучасних стрічок має робочу напругу 12 В. За потужністю розрізняють блоки на 15-150 Вт та вище. Щоб визначитись, який виріб обрати, слід визначити сумарну потужність стрічок, що підключаються. 

Ступінь захисту блоків живлення для світлодіодних стрічок від пилу та вологи позначається на корпусі літерами з цифрами — IP-20 — IP67. Чим вище число, тим вище захист.

За типом корпусу відрізняють вироби в пластиковому чи металевому варіанті. Перші — легші, естетичніші. Другі — надійніші, забезпечують високий ступінь захисту. Форма корпуса може бути квадратною чи прямокутною. Останніми роками випускають компактні прилади, що мають назву SLIM.

 

Джерело: lampochka.net.ua

Важливі аспекти при виборі блоку живлення

Щоб правильно вибрати блок живлення, потрібно враховувати ряд параметрів (напруга, потужність, ступінь захисту). 

Серед всього розмаїття моделей блоків живлення для світлодіодних стрічок слід віддавати перевагу продукції відомих брендів з гарною репутацією. Вироби відомих торговельних марок відрізняються надійністю, високою якістю, довгим терміном використання. Вони мають сертифікати та гарантію. Спеціалісти рекомендують обирати вироби брендів АОМ, LIPS, LVT, VIDEX. 

Основні аспекти та переваги вибору правильного блоку живлення

Вибір правильного блоку живлення для світлодіодних стрічок гарантує довгий термін служби освітлювального пристрою, стабільну роботу в різних режимах, безпеку користувача. 

При невірному виборі приладу стрічка не буде нормально працювати або вийде з ладу. Всі необхідні дані пристрою вказані на його корпусі та на пакуванні. Знаючи формули для розрахунку параметрів блока, легко вибрати оптимальний варіант. 

Як обирати потрібну потужність блоку живлення?

При виборі блоку живлення для світлодіодної стрічки необхідно враховувати її загальну потужність, яка залежить від довжини. Для розрахунку необхідно помножити потужність 1 метра стрічки на її довжину в метрах. Щоб забезпечити стабільну роботу приладу, потужність блоку живлення має перевищувати розрахункове число на 30%.

Важливо встановлювати блок живлення, потужність якого вище вказаного значення. Якщо використовувати прилад з меншою потужністю, світлодіодне підсвічування може перегрітися та вийти з ладу. Також встановлення слабшого джерела живлення призводить до спрацьовування системи захисту та непрацездатності системи.

При виборі блоку живлення для світлодіодної стрічки важливо забезпечити правильні параметри потужності. Це гарантує надійну та безпечну роботу світлодіодного підсвічування протягом тривалого часу.

Джерело: lampochka.net.ua

Як вибрати якісний блок живлення?

Перед вибором блоку живлення для світлодіодної стрічки слід враховувати такі вимоги:

  1. Наявність пило- та вологозахисту: якщо підсвічування буде використовуватися в умовах підвищеної вологості або запиленості (на вулиці, у ванній кімнаті, у робочому приміщенні), слід вибрати виріб, що має високий рівень вологозахисту IP65 - 67.
  2. Правильно розрахована робоча напруга блока живлення світлодіодної стрічки. Виконання цієї вимоги гарантує працеспроможність освітлення.
  3. Наявність запасу потужності в 30% і більше: це дозволить забезпечити стабільну роботу перебору та запобігти перевантаженню блоку живлення. 
  4. Продукція перевіреного, надійного бренду: такі виробники гарантують високу якість та тривалий термін служби виробів.
  5. Купівля магазин з високою репутацією: такі торгові точки мають широкий асортимент продукції найкращих світових брендів, надають сертифікати та гарантії на всі вироби.

Дотримання цих вимог — запорука надійної та безпечної роботи пристроїв. Перед купівлею техніки, слід ознайомитись з її характеристиками, інструкцією з підключення та експлуатації. Консультаціі спеціалістів магазину допоможуть зробити вірний вибір. 

Як правильно встановити та налаштувати блок живлення?

Вибір якісного блока живлення для світлодіодної стрічки — половина справи. Треба ще правильно підключити елементи електричного ланцюга. Будь-яка помилка може призвести до короткого замикання, виходу з ладу приладів. Оптимально, якщо всі роботи будуть виконувати спеціалісти з достатнім досвідом роботи. 

Джерело: lampochka.net.ua

Перед початком монтажу системи слід перевірити виконання таких вимог:

  • наявність блока живлення постійного струму напругою 12 В або 24 В та потужністю на 30% вище розрахованої;
  • відповідність маркування на поверхні блока живлення і реально підключених контактів стрічки;
  • цілісність стрічки.

Блоки живлення мають таке маркування: L (фаза), N (нуль), Земля, V-, V+. На входи L і N подається живлення.  Контакти V+, V- це виходи на 12 або 24 вольти, до них підключається стрічка. 

Треба під’єднати плюс стрічки до плюсового контакту, а мінус стрічки до мінусового контакту. В разі помилки і підключення навпаки стрічка не включиться. При необхідності керувати яскравістю та режимом роботи стрічки до контактів V+, V- підключають димер, а вже до нього світлодіодну стрічку.

При підключенні повноколірної світлодіодної стрічки в електричний ланцюг додається контролер. Виходи для підключення різних кольорів стрічки позначені буквами R, G, B. При використанні стрічки великої довжини додається ще посилювач сигналу. 

Дотримання правил вибору і монтажу блока живлення гарантує якісну роботу освітлювальних приладів. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також