Якщо хата — одна на двох

1714 1

Ми у соцмережах:

Якщо хата — одна на двох

У Рівному, де багато індивідуальної житлової забудови, часто чужим людям доводиться ділити одну хату на дві сім'ї. Трапляється, що таке співіснування стає доволі проблематичним.

Ну от, наприклад, молода сім'я, отримавши у спадок половину старої хати, вирішує її знести і збудувати нову.

А власників іншої половини влаштовує так, як є. У результаті — сусідська сварка: Лариса Зощук стурбована, що через сусідів завалиться її половина хати, а Інна Сачук вважає, що оскільки і нерухомість, і земельна ділянка — їхня власність, то й мають право робити на ній що захочуть. Але, виявляється, не все так просто.

Лариса Зощук:

— Наш будинок знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, 41-А. В одній частині живу я з 80-річним батьком та десятилітньою донькою. Іншу нещодавно успадкувала сімейна пара. Вони вирішили повністю реконструювати ту частину. І роботи ведуть так, що в мене потріскали стіни, а скоро й комина нам перекриють. Через ремонт у сусідів нам незабаром ніде буде жити.

Ірина Сачук:

— Мені від батьків дістався старий будинок, побудований у 1970 році зі шлаку. Ремонт там робили тільки косметичний. Звичайно, я хочу реконструювати старий будинок та жити в ньому. Звернулась до усіх сусідів і повідомила про свої наміри. Усі сприйняли це нормально, окрім однієї сім’ї. Спочатку ставили незрозумілі умови, які ми виконували, потім з’являлись інші. Ми запропонували викласти свої пропозиції письмово та завірити у нотаріуса, на що отримали відмову.

На даний момент я маю усі дозвільні документи! Розпочали знесення старої будівлі, найняли кваліфікованих робітників, які акуратно за допомогою «болгарки» відрізали стіни від суміжної стіни, щоб не було пошкоджень. Тепер сусідка стверджує, що ми пошкодили її будинок і з’явились тріщини. Але ці тріщини були і раніше! Внаслідок будівництва багатоповерхівок та заводу по сусідству тріщали усі будинки на нашій вулиці!

Василь Мельник, заступник начальника міського управління містобудування та архітектури:

— Якщо мова йде про окрему земельну ділянку і окреме житло, то за законом не потрібно згоди сусідів на проведення будь-яких будівельних робіт. Але передбачено, що будівництво може вестися за умови, що це не позначиться на цілісності сусідніх будинків. Тому скаржниця може звернутися до суду. На основі висновків експертів про походження тріщин суд і прийматиме рішення про те, чи було порушено права власниці частини будинку.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також