Якщо працюєте разом з дружиною, не говоріть вдома про роботу

1476 0

Ми у соцмережах:

Якщо працюєте разом з дружиною, не говоріть вдома про роботу

Насправді не має значення, як подружжя опинилося разом на одній роботі — чи це наслідок службового роману, сімейний бізнес чи в інший спосіб. Це явище має певні плюси та мінуси.

Плюси — їх значно менше: організаційний бік для планування сімейних справ. Наприклад, легше разом діставатися додому і на роботу, обідати, планувати покупки, простіше організувати виховання дітей, вести господарство тощо. Суперечки щодо того, добре чи погано, якщо подружжя має одну професію, радше вирішуються позитивно. Це скоріше добре. Коли закінчується пристрасть, треба про щось говорити. Зокрема, обговорювати роботу, справу, над якою працюєш. Спільна робота дає можливість спілкуватися на зрозумілі обом теми. Загалом спільність інтересів сім'ю зміцнює. Мінуси — вони випливають, зокрема, і з плюсів: ми і в звичайному житті дуже часто не розділяємо соціальну роль. Тобто тягнемо свої робочі проблеми додому, а домашні — на роботу. Як наслідок, керівник продовжує і вдома керувати, вчителька — вдома навчати. Якщо подружжя працює разом, ця межа взагалі стирається, немає бодай ритуального моменту перетворення працівника на сімейну людину. Цей момент поглиблює і той факт, коли сімейна роль не збігається зі становищем на роботі. Наприклад, вдома керує жінка, а на роботі вона підлегла своєму чоловікові і навпаки. Виходить плутанина. Подружжя бачить одне одного фактично цілодобово. Природно, що вони втомлюються один від одного. Крім декількох сімейних функцій, не може реалізуватися одна дуже важлива функція — психотерапевтична. Зокрема, чоловік чи дружина, повертаючись додому, не може поділитися робочими негараздами, порадитися, отримати підтримку, заспокоєння, схвалення чи критику. Якщо на роботі доводиться працювати з людьми, часто потрібно поводитися безпосередньо — посміхатися, жартувати, фліртувати. Ви ж знаєте, що крім професійної функції, це нічого не означає, але у присутності подружжя це може сприйматися як щось більше. Гірше, якщо чоловік та дружина перебувають у підпорядкуванні один в одного. Поведінку начальника і підлеглого може диктувати розподіл ролей в сім'ї. Наприклад, підлеглий з подружжя може чогось і не зробити, сподіваючись на поблажки, а насправді їх немає. А це травмує. З іншого боку, якщо поблажки існують, тоді виникає спротив колективу, він сприймає людину не як рівноцінного працівника, професіонала, а просто як дружину шефа. Краще, коли подружжя перебуває на одному щаблі професійного зростання. Відтак виникає конкуренція, але у здоровому суперництві нічого поганого немає. Та не кожен готовий конкурувати з людиною, від якої чекаєш любові, підтримки.

Рекомендації подружнім парам, які працюють разом Бажано розвинути в собі вміння відключатися від роботи у позаробочий час. Воно приходить з досвідом і для багатьох — з великими труднощами. На роботі якомога менше "перетинатися". Якщо доводиться працювати над спільними проектами, тоді потрібно вчитися поступатися, шукати компроміс, щоб уникнути суперечок. Відпустку краще проводити також разом. Бо у цей спосіб подружжя матиме змогу насправді відірватися від роботи і згадати, що ви сім'я. А ось вечори, вихідні можна проводити окремо, мати свої захоплення, друзів. Це дасть змогу відпочити один від одного. Якщо немає змоги оминати гострі кути, а мінуси спільної роботи стають для сім'ї великими проблемами, одному з подружжя потрібно шукати іншу роботу. У разі, коли доводиться працювати разом і змінити роботу немає змоги, варто звернутися до психолога. І поступово вчитися адаптуватися до ситуації. Насправді є подружні пари, які цілком успішно працюють разом на одній роботі і дуже добре почуваються.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також