Якщо у Рівному проблеми з електроенергією, то потрібно вмикати тепло?

3282 0

Ми у соцмережах:

Якщо у Рівному проблеми з електроенергією, то потрібно вмикати тепло?

З настанням холодів все більше мешканців Рівного почали використовувати різні обігрівачі, щоб якось зігрітися. Оскільки ці прилади споживають багато електроенергії, то влада закликає людей припинити їхнє використання. Це допоможе запобігти аварійним відключенням. Після таких прохань все більше людей запитують — чи не економніше було б розпочати опалювальний сезон? Однак керівництво Рівного вважає, що потрібно якнайдовше відтягувати запуск котелень, щоб зекономити газ.

Алла Ліхачова, речниця ПрАТ «Рівнеобленерго»:

— У наших мережах зараз не вистачає приблизно 30% потужностей, щоб забезпечити електроенергією усі громади Рівненщини. Після ракетних ударів споживачів було переведено на резервні схеми живлення. Однак наших резервних потужностей недостатньо, щоб закрити усі потреби області. Забезпечити достатню потужність без пошкоджених підстанцій, які належать «Укренерго», нереально. Через такий брак енергії доводиться вимикати одних споживачів та вмикати інших. Тому зараз будь-яка економія електроенергії є ефективною. Мешканців області ми просимо не вмикати вдень електрочайники, бойлери, пральні машини та інші прилади. Це допоможе пройти нам цей складний період.

Оскільки на вулиці відчутно похолодало, то рівняни стали використовувати обігрівачі. Ці прилади теж споживають багато електроенергії. Тому одним із методів економії може стати увімкнення централізованого опалення. Якщо у квартирах рівнян тепло, то у них зникає потреба вмикати електроприлади для обігріву. Як демонструє практика попередніх років, на другий день після увімкнення централізованого опалення відбувається спад споживання електроенергії. Можна припустити, що початок опалювального сезону зменшить кількість аварійних відключень. Адже навіть зараз при тому, що ми відключаємо від електроенергії певні громади в рамках стабілізаційних заходів, люди в інших населених пунктах збільшують кількість свого споживання. Як результат, позапланово відбуваються аварійні відключення.

Руслан Гудима, директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

— У нас немає даних про те, що запуск опалювального сезону в Рівному допоможе зменшити рівень споживання електроенергії. Для того, щоб це підтвердити, потрібно проводити певні заміри. Однак нічого подібного міські комунальники ні разу не робили. Знаю, що є такі думки серед енергетиків. Але хто візьме на себе відповідальність, якщо після запуску котелень рівень споживання електроенергії населенням не впаде. Зважайте, що самі котельні теж споживають електроенергію. Адже там починають працювати потужні двигуни, які направляють воду до теплових пунктів у будинках.

Думаю, зараз ніхто не може документально завірити те, що після запуску опалювального сезону знизиться рівень споживання електроенергії. Ніхто не візьме на себе таку відповідальність. Тому це питання двояке. Відповідно, ми дотримуватимемось чинного законодавства, й міські котельні будуть запущені в тому разі, якщо три дні середньодобова температура буде нижчою за +8 градусів. Згідно з тим прогнозом погоди, який у нас є, попереду ще будуть теплі дні.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також