Якщо в ДТП винні обидва: як працює автоцивілка

168 0

Ми у соцмережах:

Якщо в ДТП винні обидва: як працює автоцивілка

Стандартна ситуація в ДТП передбачає, що є винуватець і є постраждалий. Але на практиці бувають ситуації, коли обидва водії винні в аварії. Нагадаємо, що ОСЦПВ — обов’язкове страхування для власників авто. Також доступне онлайн страхування в Україні, тобто поліс можна замовити в мережі та використовувати потім електронну версію від ARX.

Що говорить закон про ДТП із двома винуватцями?

У страхуванні є таке поняття, як «взаємна вина в ДТП». Це той випадок, коли обидва водії одночасно і постраждалі, і винуваті. Разом із цим дія вашого поліса не скасовується.

Відповідно до пункту 36.3 Закону «Про обов’язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у такому випадку розмір встановленого відшкодування ділиться пропорційно між усіма учасниками аварії.

Ще одна поширена ситуація — зіткнення трьох і більше автомобілів. Наприклад, коли всі рухаються в одному напрямку, але через погану видимість трапляється аварія. Тоді винуватцями визначають тих водіїв, які їхали позаду відносно водіїв, що рухалися попереду. Тобто кожен водій, що їхав позаду винний перед водієм, що їхав попереду. Якщо водій, який їхав першим у цій колоні, не порушив правил, то тільки він не є винуватцем.

Як оформлюють ДТП?

При ДТП з декількома винуватцями обов’язково потрібно викликати поліцію — використати Європротокол тут не можна. Особливості подальшого оформлення аварії:

  • розмір компенсації визначає суд;
  • відновлювати машину можна тільки після експертної оцінки;
  • страховик може відмовити у виплатах, якщо ви почнете ремонт раніше.

Якщо в одного з водіїв немає поліса ОСЦПВ, все одно треба викликати поліцію та оформити аварію за стандартними протоколами. Далі варто попередити свою страхову компанію та звернутися до МТСБУ. Рішення щодо кожного такого випадку приймають індивідуально.

Отже, якщо в аварії винні одразу кілька людей, відшкодування за полісом ОСЦПВ все одно можна отримати. Викличте поліцію, сповістіть свою страхову компанію та очікуйте на оцінювальну експертизу.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також