Якщо в небі над Рівним гудуть «шахеди», а укриття — на замку?

2556 0

Ми у соцмережах:

Якщо в небі над Рівним гудуть «шахеди», а укриття — на замку?

На Рівненщині знову почастішали повітряні тривоги. Якщо у лютому їх оголошували 12 разів, то у березні — взагалі 20. І хоч до сховищ при перших звуках сирени поспішають далеко не всі рівняни, та все ж частина людей ними користується, щоб перечекати небезпеку з неба. Та виявилося, що досі є такі місця, куди потрапити непросто — або двері зачинені, або умов нема. Проблему нещодавно озвучили на сесії міськради.

Анатолій Чугуєвець, депутат міської ради Рівного:

— Можливо, якесь протокольне доручення буду просити. Два бомбосховища — одне з них, це протирадіаційне укриття на вул.Червонія, 39, а інше — на Червонія, 29. Мешканці району не можуть користуватися цими укриттями, ні діти міського Палацу культури «Текстильник», ні дитячий садок, ні школа, ніхто не може зайти. Наприклад, те, що на Червонія, 29 постійно закрите, підприємець не відкриває. А щодо Червонія, 39 — то заходите, а там ні одного стільця чи лавки немає, будівельне сміття лежить. Щось станеться в місті, куди людям заховатися в тому районі? У нас в МПК є укриття, ми забезпечили всі умови, але воно не розраховане на велику кількість людей.

Віктор Шакирзян, в.о. міського голови Рівного:

— Стосовно сховища, підприємець погодився зустрітися і поговорити, оскільки це є приватна власність. Коли почалося повномасштабне вторгнення, він своєчасно відкрив його, забезпечив умови, зробив те, що від нього залежало. Та сьогодні він каже, що більше не має можливості його утримувати. Нам треба знайти рішення профінансувати утримання укриття, щоб люди могли ним користуватися.

Андрій Бернацький, начальник міського відділу з питань надзвичайних ситуацій:

— Коротко розповім, у чому суть. Щодо вул. Василя Червонія, 29: минулого літа до нас зверталася голова ОСББ «Наш спільний дім» щодо протирадіаційного укриття. Коли вони спробували туди сховатися, то виявилося, що воно закрите. А коли люди почали шукати інформацію, то виявилося, що там уже є власники. Кажуть, що ще попередній голова ОСББ продав підвал будинку — співвласники стверджують, що зробив це без їхньої згоди. Ми порадили судитися і звертатися до правоохоронних органів. Наскільки мені відомо, вони ще не судилися, а правоохоронці голові ОСББ сказали, що майже по 40 об’єктах у місті схожа ситуація і ведеться досудове розслідування. Іноді справді прокуратурі вдається такі об’єкти до державної власності повертати.

А що стосується Василя Червонія, 39 — взагалі цікава ситуація. Там є такі старі двері дерев’яні, всі думали, що то сховище. Бо справді велике хороше приміщення, кажуть, колись бар був чи щось подібне — судячи з обстановки. На початку війни рівняни навіть взялися його облагороджувати, а потім за нього призабули і його відкривали через раз. Зрозуміло, що коли у МПК «Текстильник» відбуваються концерти, то там неможливо забезпечити сховищем усіх людей, і тому порушували питання, чому воно закрите? А коли ми взялися розбиратися, то виявилося, що воно на обліку не стоїть. Це просто підвальне приміщення, а ніяке не укриття. Там уже на свій страх і ризик можуть пустити чи не пустити. А насправді за такою самою адресою Червонія, 39 є інше, діюче сховище. На електронну мапу, яку можна знайти на сайті міськради, наносимо лише ті укриття, які існують і мають відповідні умови. Радимо рівнянам користуватися ними.

До слова, поскаржитися на зачинені укриття українці можуть і державі — в Telegram на чат-бот @-open_shelter_bot або ж у застосунку «Дія», де також є актуальна мапа сховищ.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також