Якщо віддавати міську власність — то гуртом!

1879 0

Ми у соцмережах:

Будинок побуту у Рівному продали саме за схемою невід’ємних поліпшень

У Рівному хочуть змінити процедуру, за якою орендар нерухомості, якою володіє місто, зможе потім викупити її після так званих невід’ємних поліпшень. Тобто просто вклавши гроші в ремонт, після якого уже законно претендує на дозвіл самому стати власником приміщення. За такою схемою місто уже позбулося одного з найбільших своїх активів — Будинку побуту на вулиці Шевченка. Бо орендар «Рентбудсервіс» вклав у поліпшення майже 10 мільйонів гривень, а потім, цього року, семиповерхову будівлю йому продали за 41,7 млн. гривень.

Тепер дещо змінити у процедурі хоче група міських депутатів — Роман Денисюк, Анастасія Кулакевич, Зураб Кантарія, Святослав Клічук та Дмитро Котляров. Вони ініціюють нове положення про надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід’ємних поліпшень. Кажуть, завдяки цьому рішення щодо комунального майна громади прийматиме уже не міський голова, а всі депутати разом.

Роман Денисюк, один з авторів проєкту рішення:

— Це стосується цих невід’ємних поліпшень, коли орендар орендує і хоче потім його придбати. Суть в чому: основою цієї процедури було положення виконкому, яке на сьогодні не відповідає законодавству. І чиновники посилаються на це положення, а воно сьогодні недієве — це була перша причина, чому ми це зробили. Друге, ми прописали чітку процедуру, хто і за що відповідальний, з датою, з термінами, чого не було в положенні виконкому. І третє — ми підсилюємо міську раду, передаємо повноваження від міського голови до депутатів міської ради. Згідно з цим положенням тепер депутати будуть приймати рішення, яке комунальне майно ми будемо віддавати під поліпшення.

Бо насправді згідно з новими змінами в законодавстві там чітко вказано, що дані повноваження переходять до представницького органу або делегованого ним комунального підприємства. По суті, все те саме, процедура така сама (бо положення міськвиконкому спиралося на законодавчі акти, але воно було прописано в загальних словах). Щоб зрозуміти, як буде, ти мусиш читати закони і по них іти. Тут же просто вибірка зроблена з цих законів і в нас чітко написано. Наприклад, якщо цей об’єкт стосується культури, тоді залучається управління культури.

— Ідея хороша, щоб ми контролювали поліпшення — погоджуюсь, чудово, — схвалює голова депутатської «бюджетної» комісії Павло Алексєвич.

А от міська депутатка Галина Кульчинська, яка називає свою фракцію в міськраді опозиційною, іншої думки:

— Я не бачу ніякої різниці, адже міський голова також входить у більшість, в яку входять автори проєкту, їхня фракція. Їхні позиції збігаються. Щоб відстоювали інтереси простих людей? Я цього не бачу. Хіба що, не виключаю, що ціна питання може бути вищою в даному випадку. А по-друге, уже все, що можна в цьому місті, ці основні речі у нас приватизували! Залишився тільки Народний дім та ще дрібніші по закапелках, можна пошукати…

Щоб це прибрати до рук, є механізм. Ці невід’ємні поліпшення — перший крок до приватизації. Так, раніше цей дозвіл давав міський голова, це була його відповідальність і його підлеглих, і служб. І раніше, за попереднього міського голови Володимира Хомка, депутат Микола Бляшин весь час говорив про це, щоб це вирішували депутати і давали цей дозвіл. Якщо ж говорити про «зараз», щоб у депутатів було більше важелів, то я не бачу великої різниці, повторюю. Або може бути інший момент — зняти відповідальність з міського голови, якщо він її не хоче, і перекласти на депутатів. Але я не бачу, що це на щось вплине щодо покращення для простих людей, щоби воно йшло на користь міста, особливо в цей складний час.

Тепер затвердити ці зміни ще мають депутати на сесії міської ради. Але навряд чи знайдеться багато тих, хто буде проти. Бо тепер відповідальність буде розділено на всіх, а «гуртом і батька легше бити».

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також