Ямки на трасі Київ-Чоп засипле фірма з турецьким корінням

2623 0

Ми у соцмережах:

Ямки на трасі Київ-Чоп засипле фірма з турецьким корінням

Вперше за довгі роки обслуговуватиме міжнародну трасу Київ-Чоп на Рівненщині не «Рівнеоблавтодор», а приватна компанія. Цього року Служба автомобільних доріг області розділила на дві частини кошти, виділені на утримання (тобто прибирання, дрібний ямковий ремонт, очищення від снігу і т.п.) доріг державного значення на Рівненщині. 65 млн грн виділили на 198 км траси Київ-Чоп та стільки ж на утримання 1812 км інших доріг, якими опікується Служба автодоріг. Другий тендер виграв «Рівнеоблавтодор», а ось трасу Київ-Чоп віддали київському товариству.

Перш за все, зазначимо, що торік на експлуатаційне утримання усіх доріг державного значення на Рівненщині (а сюди входять траси Київ-Чоп, Київ-Ковель-Ягодин, Рівне-Луцьк-Устилуг, Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, Городище-Рівне-Старокостянтинів) виділяли 173 млн грн, і тендер, як зазвичай, виграв «Рівнеоблавтодор». До перемоги на аукціоні за утримання Київ-Чоп цього року облавтодор також був близько — переможцю державна компанія програла з різницею в одну тисячу гривень.

Загалом на утримання Київ-Чоп подалися три рівненські компанії та одна київська. Ще до початку аукціону пропозицію «Захід-Диліжансу», що у співвласності дружини екс-першого заступника голови Рівненської ОДА Наталії Приварської та корецького бізнесмена Віталія Неглядюка, відхилили. Не допустили взяти участь у торгах і «Рівнеавтошляхбуд», що вже майже 20 років ремонтує дороги Рівненщини. Таким чином, торгувалися за Київ-Чоп лише «Рівнеоблавтодор» та київське ТОВ «Спец Комплект Постач». Виграли кияни, 10 квітня з ними підписали договір на 59,4 млн грн, частину з яких, щоправда, отримає той же «Рівнеоблавтодор».

Дмитро Леонтіюк, речник Служби автомобільних доріг у Рівненській області:

— Підрядник уже розпочав роботу: прибирали дороги, виконували роботи у пунктах габаритно-вагового контролю і т.п. Був період, коли мав би працювати вже «Спец Комплект Постач», але оскільки ще налагоджував логістику, завозив своїх людей, техніку, то облавтодор допомагав. Бази підрядник орендує в «Рівнеоблавтодору».

Як мені відомо, товариство ще також шукає місцевих робітників, тимчасово завізши людей з інших областей. Зараз, думаю, товариство визнається ще, чи справиться з роботами саме чи залучатиме субпідрядника. Їхня робота, фактично, не відрізнятиметься від того, що робив облавтодор. Набори робіт ті самі, просто пропорційно збільшені цього року, зважаючи на підвищене фінансування. Якщо облавтодор витрачав на утримання Київ-Чоп близько двох мільйонів гривень на місяць, то у «Спец Комплект Постачу» уже є близько п’яти мільйонів. «Рівнеоблавтодор» же на сьогодні шукає шляхи оптимізації. Наскільки я знаю, розглядається варіант укрупнення філій підприємства.

«Спец Комплект Постач» працює з 2013 року. Із 2018-го має 85 підписаних договорів з бюджетними організаціями на майже 2,2 млрд грн Левова частка суми — 1,9 млн грн — це договори з Департаментом регіонального розвитку Київської ОДА, ще на 151 млн грн товариство має договорів з Службою автодоріг у Київській області. З Службою автодоріг на Рівненщині товариство розпочало працювати цього року, коли у службі повністю змінилося керівництво, хоча на тендери подавалося ще з літа минулого року. Окрім торгів на утримання Київ-Чоп, кияни виграли тендер, вартістю майже 12 млн грн, на ліквідацію ямковості струменевим методом на дорогах державного значення на Рівненщині.

ТОВ «Спец Комплект Постач», пишуть «Наші гроші», раніше належало оточенню екс-нардепа Ярослава Москаленка та екс-голови Київської ОДА Олександра Горгана. У грудні 2019 року у товаристві змінилися власники і керівництво. Нині 50% компанії володіє Надія Кравс. Її чоловік Петро Кравс є директором ТОВ «Агросетон», яке входить до турецької групи компаній «Онур». Надія та Петро Кравси — тесть і теща Емре Караахметоглу, який є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Їхня дочка Олена Кравс у 2018 році одружилася з Емре. Її двоюрідний брат Олег Фаріон також володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл». Ще 50% «Спец комплект постачу» належить киянину Сергію Дяченку. Директором спершу призначили Енвера Муслімова (керівника ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому новим директором став Текінджан Керем.

За даними є порталу використання публічних коштів, «Спец Комплект Постач» наразі грошей за роботу на Рівненщині не отримував.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також