Японія згадувала жертв катастрофи 2011 року

1383 0

Ми у соцмережах:

Японія згадувала жертв катастрофи 2011 року

Нещодавно Японія згадувала тисячі своїх громадян, загиблих і зниклих безвісти 11 березня 2011, коли потужний землетрус, що стався поблизу східного узбережжя архіпелагу, обрушив на острів Хонсю небачене за силою цунамі. Тисячі людей досі вважаються зниклими безвісти, найбільш постраждалі регіони досі відбудовано, сотні тисяч людей залишаються без даху над головою.

О 14.46 за місцевим часом (9.46 за Києвом) у Японії було оголошено хвилину мовчання — точно в цей час два роки тому біля японського узбережжя стався підземний поштовх магнітудою 9,0 бала. Максимальна висота хвиль цунамі — понад 40 метрів — була зафіксована на північному сході Хонсю у префектурі Міягі. Дані про кількість загиблих досі різняться, кількість жертв, включаючи безвісти зниклих, оцінюється в 19-21 тисячу. Понад 315 тисяч людей втратили житло, і багато з них досі не змогли повернутися в свої будинки — нові замість зруйнованих поки так і не побудували, люди живуть у тимчасових центрах розміщення або у родичів. "Все, чого я хочу, це одного разу все-таки повернутися додому", — сказав місцевий житель, який втратив під час цунамі і будинок, і сина. Інший зізнається журналістам: "Страшно тут жити після всього, що сталося. Але я звідси все одно нікуди не поїду".

Потрійна катастрофа: землетрус, цунамі і атомна аварія

Найпотужніший в історії Японії і один з найсильніших за всю світову історію спостережень землетрус стався два роки тому поблизу північно-східного узбережжя Хонсю, за 130 кілометрів від столиці Міягі міста Сендай. Епіцентр підземних поштовхів розташовувався під самою поверхнею морського дна, на глибині всього 32 кілометри. Приблизно через півгодини цунамі досягло суші, місто Сендай було повністю затоплене приблизно через годину після реєстрації підземних поштовхів. Землетрус мав й інший страшний наслідок — в результаті коливань грунту було пошкоджено три реактори АЕС "Фукусіма-1", що призвело до найстрашнішої, після чорнобильської, техногенної катастрофи.

Землетрус почули в космосі

Землетрус, що стався в Японії, виявився настільки потужним, що відгомін його було чути навіть у космосі. Науково-дослідний супутник GOCE Європейського космічного агентства, виявляється, в той день зафіксував низькочастотні хвилі, що пронеслися над планетою, недоступні ані людському вуху, ані більшості акустичної апаратури. Цей новітній космічний апарат, забезпечений надчутливої ??апаратурою, необхідною для виконання його місії з вивчення гравітаційного поля, фактично довів, що луна землетрусу поширилася по всій Землі. GOCE зумів двічі зловити інфразвук — вперше, коли відгомони підземних поштовхів пролітали над Тихим океаном, вдруге — вже над Європою. GOCE з 2009 року працює на орбіті Землі, апарат обертається навколо планети на висоті 260 кілометрів, у термосфері. Тобто фактично на межі земної атмосфери. Так що можна упевнено говорити, що відгомони руйнівного японського землетрусу 2011 було чутно і по всій планеті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також