Йод — ліки від втоми

4446 0

Ми у соцмережах:

Йод — ліки від втоми

Йод необхідний для утворення тиреоїдних гормонів щитовидної залози. Якщо його не вистачає, робота щитовидки порушується, а разом з нею — і обмін речовин. Від вмісту йоду в крові залежать ріст і фізичний розвиток, робота центральної нервової системи, механізми терморегуляції. При нестачі цього елемента діти гірше вчаться, а у дорослих знижується працездатність. За спостереженнями лікарів, у разі йододефіциту коефіцієнт інтелекту знижується на 10-15%.

йод усталость При йододефіциті неможливо схуднути: ця речовина сприяє розпаду жирів і усуненню целюліту. Йод необхідний для утворення фагоцитів — клітин, що знищують чужорідні мікроорганізми, тому при його недостачі страждає імунітет. На жаль, похвалитися, що їх організм добре забезпечений йодом, в нашій країні можуть тільки люди, що живуть в приморських районах. Чим далі від моря — тим нижче його вміст у навколишньому середовищі та їжі. А саме з продуктів, повітря і води він надходить в наш організм. Західна Україна, Полісся — регіони, де йоду не вистачає в самому ґрунті. У цих регіонах необхідно вживати продукти харчування, що містять достатню кількість йоду. Особливо вагітним жінкам — інакше можливі токсикози, дефекти розвитку плода. Рекомендується вживати морську капусту, тим більше для цього є всі можливості: продукт недорогий і, до речі, засвоюється набагато краще, ніж хімічно збагачена сіль.

Тест на йод

Добова норма
  • Для дорослих — 150 мкг.
  • Для підлітків, вагітних і годуючих жінок — 200 мкг.
  • Для дітей — 100 мкг.
  • Фактичне середнє споживання — 40-80 мкг, тобто в 2-4 рази нижче норми.
Аналіз на визначення йоду всім і кожному не роблять — це дослідження складне і дороге. Найпростіший тест на йододефіцит можна провести самостійно, досить заглянути на кухонну полицю. Яка сіль там стоїть? Якщо звичайна, значить, потреба організму в йоді не задовольняється. Щоб "набрати" добову норму йоду, потрібно не так вже й багато. Слід щодня з'їдати на вибір 1 ст. ложку морської капусти або 200 г морської риби. Але найнадійніше джерело цієї речовини все ж йодована сіль — її ж використовують регулярно. На думку ендокринологів, для профілактики йододефіциту її потрібно приблизно 6 г щодня (це чайна ложка з верхом).

На прийом до фахівця

Оскільки Полісся — регіон з традиційним йододефіцитом, то кожна людина повинна раз на два роки показуватися ендокринолога. Лікар огляне щитовидку, якщо треба, направить на УЗД і аналіз на тиреотропні гормони. Їх кількість безпосередньо залежить від рівня йоду в організмі. Якщо у вас вже є захворювання щитовидної залози або подібні проблеми є у ваших близьких родичів, ендокринолога ви повинні відвідувати мінімум раз на рік. І щонайменше двічі за вагітність потрібно сходити до цього лікаря і здати аналіз на ТТГ майбутнім мамам.

Можливе передозування

Вміст в їжі
  • Питна вода до 1,5 мкг/100 г
  • Морська риба (особливо
  • тріска і палтус) 90-100 мкг/100 г
  • Морепродукти 60-190 мкг/100 г
  • Морська капуста 300 мкг/100 г
  • Волоські горіхи 15 мкг/100 г
  • Ківі, хурма 14-16 мкг/100 г
  • Шпинат 5-10 мкг/100 г
З продуктами харчування "переїсти" йод неможливо, а ось отримати його надлишок через лікарські препарати — запросто. У краплі йоду, який є в кожній аптечці, може міститися до річної дози цієї речовини. Він легко проникає в організм через шкіру і слизові, тому використовувати його треба обережно. Якщо змастити йодом ранку, нічого страшного не трапиться. Але лікувати горло за допомогою йодної сітки, яку наносять на область щитовидної залози, неправильно. Йод міститься і в деяких лікарських препаратах, і навіть у вагінальних свічках. Тому, якщо є проблеми з щитовидкою, перед використанням цих засобів необхідно проконсультуватися з ендокринологом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також