Юнак з Дубна був у Польщі шпигуном росіян

1170 0

Ми у соцмережах:

Юнак з Дубна був у Польщі шпигуном росіян

У Польщі групу українців засудили за шпигунство на користь Росії. Серед них - 17-річний юнак із Рівненщини.

 

Вирок винесли 11 українцям, трьом росіянам та білорусам, повідомляють radio.lublin.pl та РАР.

Частина підсудних подали клопотання про винесення обвинувального вироку без судового розгляду, справи інших – розглядатимуться в окремих судових засіданнях.

Українців, росіянина та білорусів звинуватили у шпигунстві, а також у створенні організованої злочинної групи. Спільникам рф призначили від 1,1 року до шести років позбавлення волі, штрафи від 1 тис. до 15 тис. злотих і конфіскацію отриманої винагороди. Неповнолітнього хлопця відправлять до виховного центру і зобов’яжуть продовжити навчання.

Серед засуджених є 11 українців, польське видання опублікувало їхні дані:

19-річний Богдан С. з Полтави;
19-річний Артем А. з Херсона;
23-річний Дмитро С. з Мелітополя;
33-річний Роман З. з Миколаєва;
18-річний Ростислав К. з Кривого Рогу;
29-річний Андрій П. з Кривого Рогу;
26-річний Олексій П. з Кривого Рогу;
24-річний Вадим М. з Вінниці;
44-річний Ярослав Б. з Долини;
17-річний Богдан К. з Дубна;
17-річний Артур М. з Чернігова.

Розслідування стосується загалом 12 українців, трьох студентів з Білорусі та росіянина, який грає у Першій хокейній лізі. У справі було затримано 16 осіб.

«Ми маємо справу з таким сучасним, можливо, досі невідомим способом ведення, або фактично організації, шпигунської мережі на території країни. Я переконаний, що це досить незвично, щось нове не тільки на території Польщі, але й усього ЄС», – сказав прокурор Пьотр Лопатинський.

Шпигуни діяли від січня до березня 2023 року у Хелмі, Медиці, Перемишлі, а також у Жешуві, Варшаві та Помор'ї. Вони проводили розвідку військових об'єктів та об'єктів критичної інфраструктури, відстежували і документували проходження транспортних засобів з військовою та гуманітарною допомогою для України.

Вони також готувалися до диверсій на залізниці. Жоден з обвинувачених не з'явився в залі суду під час оголошення вироку.

Вирок, винесений Люблінським воєводським судом, не є остаточним, але через добровільне виконання вироку можливості його оскарження обмежені. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також