Ювелірний дім з Харкова виготовив каблучку з різнобарвною Рівненщиною

1219 0

Ми у соцмережах:

Ювелірний дім з Харкова виготовив каблучку з різнобарвною Рівненщиною

Прикраса присвячена колишньому костелу святого Антонія, доля якого була непростою.

Ще на етапі зведення російська влада намагалася заборонити будівництво, але тодішньому власнику Рівного, князю Любомирському, вдалося відстояти костел.

Споруджений у стилі неоготики, костел вражав своєю красою. Червона цегла, гострі шпилі, мармурові вівтарі, дубові лави, багатобарвні розписи, кольорові вітражі на видовжених готичних вікнах й головна окраса – орган, який славився звуком на усю Європу. Але краса ця сьогодні зберіглася виключно у спогадах та на світлинах.

Дві світові війни костел пережив, діяв навіть під час нацистської окупації. Шпилі тягнулися вгору до неба, їх було видно з будь-якої точки міста… й ця краса дуже муляла радянській владі. У 1961 році костел закрили «на реставрацію». Відреставрували від душі, як вміли: здерли кольорові розписи, розбили яскраві вітражі, винесли реліквії, спаплюжили заховання князів Любомирських у крипті, збили хрести зі шпилів, а самі шпилі розібрали…

На щастя,  від повної руйнації будівлю вберегли музиканти Рівного – приміщення мало фантастичну акустику. І от у 1986 році костел перетворився на Зал органної і камерної музики. Колишній костел опинився у люблячих руках, тож потроху його відновили. Тепер тут проводяться фантастичні концерти й екскурсії у минуле.

Колекцію «Чарівні міста» створила ювелірна майстриня Олена Маслова, і костел... переторився на каблучку, але не лише він.

- Ця історія однозначно заслуговувала на втілення в сріблі! Отож каблучку «Рівне. Органний зал» прикрашає саме він, костел з непростим минулим.- повідомили на офіційній сторінці ювелірного дому. - Збоку можна побачити срібні труби – не то частина старовинного органу, не то базальтові стовпи, унікальна пам’ятка природи, ще одна окраса Рівненщини. Знайшлося на каблучці місце й для відомого на увесь світ Тунелю Кохання, кількакілометрового зеленого коридору, по якому їде потяг. Ось таке воно, різнобарвне Рівне, що зустрічає відлунням органної музики, приголомшує чорним базальтом, кличе у романтичну подорож – і гарно зберігає свої таємниці. 

Бренд Oringo продовжує працювати у Харкові та спеціалізується на виробництві авторських прикрас зі срібла. Нині колекція «Чарівні міста» налічує 18 обласних центрів: окрім Рівного вже є каблучки-символи міст Харкова, Одеси, Києва, Запоріжжя, Херсона, Львова, Донецька, Сум, Кропивницького, Дніпра, Полтави, Чернівців, Черкас, Миколаєва, Івано-Франківська, Хмельницького та Тернополя. Бренд планує випустити ще 7-обручок присвят.

Вага каблучки "Рівне. Органний зал" - 7.40 г , покриття: оксидування, метал: срібло 925, цЦіна: 1 775 грн

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також