З червня зростуть тарифи «Рівнеоблводоканалу» на водопостачання та водовідведення

3307 0

Ми у соцмережах:

З червня зростуть тарифи «Рівнеоблводоканалу» на водопостачання та водовідведення

Наприкінці травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила тарифи на послуги холодного водопостачання та водовідведення.

І хоч платіжки із новими цифрами споживачі «Рівнеоблводоканалу» отримають лише в липні, нарахування за надані послуги по нещодавно затверджених тарифах підприємство почне робити вже з червня. Одразу після того, як відповідна постанова НКРЕКП буде офіційно опублікована, повідомляється на сайті підприємства.

«Підприємство «Рівнеоблводоканал» - не дотаційне. Тобто існує за рахунок зібраних від своїх споживачів коштів за надані послуги. Тож цілком логічно, що зі здорожчанням основних складових тарифу, підприємство змушене переглядати і вартість своїх послуг», - зазначає «Рівнеоблводоканал».

Згідно із рішенням НКРЕ КП, новий тариф для споживачів «Рівнеоблводоканалу» зросте на 1 грн. 28 копійок із ПДВ. Тобто якщо чинний тариф складає 19,28 грн, то буде – 20,57 грн за один метр кубічний водопостачання та водовідведення разом.

Таким чином послуга водопостачання здорожчає на 96 копійок  і на 32 копійки – послуга водовідведення.

Подорожчає на 20 копійок і вартість водовідведення для КП «Здолбунівводоканал», стічні води якого обласне водопостачальне підприємство очищає на очисних у Квасилові. Тож з наступного місяця вона складатиме 3,74 грн. за метр кубічний.

«Варто зазначити, що востаннє тариф на холодне водопостачання та водовідведення затверджували у жовтні минулого року. Відтоді, окрім тарифу обласного водопостачального підприємства, чимало змінилося. Зокрема, зросла вартість електроенергії на 5%, з 1 грудня минулого року збільшився і прожитковий мінімум для працюючих громадян, що, зрозуміла річ, вплинуло на ріст зарплатні працівників підприємства. А відповідно - і на обсяги відрахувань до бюджету єдиного соціального внеску. Змінилися і ставки податку за спецводокористування і надра на 2,2% Це лише кілька складових, через які підприємство весь цей час змушене було працювати у збиток. За підсумками чотирьох місяців вийшло мінус 11 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні облводоканалу. 

 - На жаль, питання затвердження тарифів для комунальних підприємств – ліцензіатів НКРЕ КП – досі перебуває більше в політичній, ніж в економічній площині, - говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. Тому виходить так, що наш тариф постійно «доганяє» вартість основних його складових. Зокрема, електроенергію та мінімальну заробітну плату. Проблема ще й в тому, що решта витрат підприємства залишається на рівні попереднього року. Наприклад, вартість пально-мастильних матеріалів, яка за цей час суттєво зросла. Тобто навіть новий тариф не покриватиме витрати підприємства повністю, бо відстає від економічних реалій на рік.

До слова, системна робота «Рівнеоблводоканалу» над зменшенням витрат підприємства вже дала свої перші позитивні результати. Зокрема, на 5,5% вдалося зменшити видатки на реагенти. Цього місяця, в порівнянні із січнем, зменшилось і споживання електроенергії на 400 тисяч кВт/год. Однак поки що у загальній системі витрат підприємства, які на сьогодні складають 180 мільйонів гривень на рік, це ще крапля в морі. Тож говорити про стримування росту тарифів за рахунок зменшення витрат, ще зарано.

За словами пана Карауша, не збільшувати тариф на послуги «Рівнеоблводоканалу» можна було б, якби держава передбачила механізм відшкодування збитків. А такого немає. Тож виходить, що довелося б покривати витрати на електроенергію чи зарплату працівникам підприємства за рахунок інших статей, наприклад, ремонтів мереж, скорочення кількості працівників, яких і без того сьогодні бракує, чи переведення міста на погодинну подачу води.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також