З гірчицею навіть прості страви стають пікантними

3391 0

Ми у соцмережах:

З гірчицею навіть прості страви стають пікантними

Пікантний смак — аж ніяк не єдина гордість гірчиці. Ця гостра приправа здатна принести відчутну користь організму. В гірчиці багато вітамінів групи В (потрібні для злагодженої роботи нервової системи та гарного настрою), вітаміну А (покращує зір та шкіру), вітаміну D (робить кістки міцними), вітаміну Е (оберігає від серцево-судинних захворювань), заліза, калію і фосфору.

Пікантний смак — аж ніяк не єдина гордість гірчиці. Ця гостра приправа здатна принести відчутну користь організму. В гірчиці багато вітамінів групи В (потрібні для злагодженої роботи нервової системи та гарного настрою), вітаміну А (покращує зір та шкіру), вітаміну D (робить кістки міцними), вітаміну Е (оберігає від серцево-судинних захворювань), заліза, калію і фосфору. Гірчиця покращує апетит і допомагає перетравлюванню жирної їжі, що робить цю спецію чудовим доповненням до свинячих відбивних або буженини. До речі, гірчиця чудово «уживається» з будь-яким м’ясом. Якщо ви не впевнені, що вам дістався хороший ніжний шматок, перед тим як кинути м’ясо на сковорідку, змастіть його гірчицею. Після цього будь-яке м’ясо стане м’яким і соковитим. Ефірні олії гірчиці стимулюють захисні сили організму, так що при застуді ця приправа незамінна. Причому вживати її можна як всередину, так і зовнішньо — всім відомий гірчичник чудово справляється із затяжним кашлем та іншими проявами застуди. Є в гірчичній олії і жирні кислоти, які покращують обмін речовин, а значить, перешкоджають появі зайвих кілограмів. Є дані, що гірчична олія сповільнює процес старіння організму, знижує ризик виникнення онкологічних і серцево-судинних захворювань. Відмовитися від вживання гірчиці варто лише тим, у кого є проблеми зі шлунком — занадто гостра спеція протипоказана при виразці і гастриті. І не варто їсти гірчицю перед сном — ця приправа може мати збудливу дію.

Різнобарвна сімейка Існує декілька сортів гірчиці. Біла гірчиця майже не гостра, її можна їсти мало не ложкою. Розпізнати її можна за насиченим жовтим кольором. Коричнева або сарпетська гірчиця більш пекуча, але і більш ароматна. Саме ця гірчиця найбільш часто зустрічається на прилавках наших магазинів. Існує ще й чорна гірчиця. Насправді у приправи червонувато-коричневий відтінок. Ця гірчиця найгостріша, їсти її треба дуже обережно. Про гостроту приправи свідчить і місце, де вона була зроблена. Російська гірчиця «зла», європейська та американська — набагато «ніжніші».

Порошок чи зерна? Приготувати гірчицю можна двома способами — з порошку або зерен. З вигляду така гірчиця нічим не відрізняється — і та й інша є масою, схожою за консистенцією на сметану. Але зернова гірчиця корисніша і смачніша від порошкової. Справа в тому, що на порошковій гірчиці виробники економлять. З насіння вичавлюють олію, а те, що залишається, переробляють на порошок. Цінну гірчичну олію продають окремо, а в приправу додають більш дешеву соняшникову або соєву. Порошкова гірчиця більш пекуча, пікантного аромату в неї немає. Тому в магазині уважно прочитайте етикетку — у складі має бути вказано або гірчичний порошок, або зерна.

Що всередині? Віддавна цю спецію використовували для того, щоб зберегти продукти свіжими, наприклад м’ясо. Річ у тім, що в гірчиці містяться природні консерванти, які не дають продуктам зіпсуватися. Відразу ж стає зрозуміло, що сама гірчиця жодних штучних консервантів не потребує. Серед інших хімічних добавок в гірчиці можна знайти стабілізатори, підсолоджувачі та барвники. Перші два інгредієнти навряд чи вплинуть на смак продукту і ваше здоров’я, а ось від купівлі штучно підфарбованої гірчиці краще відмовитися — барвник тартазін, який надає приправі приємного жовтого відтінку, заборонений у багатьох країнах. Набагато краще, якщо колір гірчиці додали за допомогою куркуми. Варто звернути увагу і на те, який сорт оцту використовувався для приготування гірчиці. Кращі приправи ті, що зроблені на яблучному або винному оцті.

Як зберігати Гірчицю не обов’язково зберігати в холодильнику — вона не зіпсується і при кімнатній температурі. Якщо ви виявили трохи води зверху — не лякайтеся, це не означає, що гірчиця зіпсувалася. А щоб приправа довго не засихала, покладіть під кришку баночки скибочку лимона.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також