З якого віку можна керувати транспортними засобами

254 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

Уміння керувати транспортним засобом – це корисна навичка, особливо під час війни. Підтвердженням цьому є попит на послуги складання практичних іспитів у сервісному центрі МВС та отримання посвідчення водія. З початку року було видано вперше понад 132 тисячі посвідчень водія, більше ніж 30 тисяч – відкрито вищих категорій і понад 17 тисяч – нижчих категорій.

Часто запитують, з якого віку надається право на керування. Це залежить від типу транспортного засобу. Наприклад, сісти за кермо мотоцикла чи мопеда можна з 16 років. Це мінімальний вік, дозволений для складання іспитів на водіння й отримання посвідчення водія.

Керувати легковою автівкою чи вантажівкою можна з 18 років, транспортними засобами з причепами – з 19 років, а тролейбусами та автобусами – з 21 року.

Відповідно до Закону України «Про дорожній рух», право на керування транспортними засобами надається особам, які досягли:

16 років – категорії А1, А;

18 років – категорії В1, В, С1, С;

19 років – категорії BE, C1E, СЕ;

21 років – категорії D1, D, D1E, DE, Т.

6 сентября, 09:21

Ярослава Княжинська з Рівненського сервісного центру МВС нагадує, що для отримання посвідчення водія, спочатку необхідно скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС. Потім пройти практичну підготовку в акредитованому навчальному закладі та скласти внутрішній іспит з водіння. Далі скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Для складання іспитів у сервісному центрі МВС необхідні такі документи:

паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картку чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон (надається разом з довідкою про місце проживання);

медична довідка, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії;

довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії).

Упродовж 10 днів майбутні кермувальники мають право оскаржити результати практичних іспитів. Для цього необхідно звернутись із заявою до регіонального сервісного центру ГСЦ МВС тієї області, де проходили екзаменацію. А отримати копію відеозапису можна протягом 30 днів.

Послуги у сервісних центрах МВС надаються за попереднім записом. Талони доступні через функціонал е-запис або в терміналі, який розміщений у сервісному центрі МВС. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також