З життя експертів: селфі шахрая та опікуни-вбивці

1151 0

Ми у соцмережах:

Банкомат. Фальшпанель, накладка з відеокамерою (чорна) і скіммер

Звіряють підписи, викривають фальшивомонетників і «просвічують» бомби рентгеном в Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при ГУ МВС України в Києві. А взагалі проводять тут 37 видів досліджень, починаючи з огляду місця події і закінчуючи різними експертизами.

 

Порівнюють 15 підписів, щоб встановити, чи не підробка

Експерти займаються дослідженням багатьох видів документів та грошових знаків. Зокрема, порівнюють підписи в документах для встановлення їхньої автентичності. За методикою, потрібно не менше 15 зразків підписів, щоб можна було судити про варіаційні зміни написання. Адже навіть двічі поспіль людина ніколи не розпишеться абсолютно однаково. Наталія Харківська, начальник сектора дослідження документів і почеркознавчих досліджень: — Нерідко підписи підробляють в житлових документах або заповітах на будь-яке майно, особливо це стосується літніх самотніх людей. Ось приклад. Ми досліджували дарчу на квартиру. Літня людина раптом... подарувала житло сусіду! Насправді сусід викрав паспорт, підробив підпис на дарчій і через «чорного» нотаріуса її нібито узаконив. А з'ясувалося все через жадібність і нетерплячість сусіда-шахрая. Не дочекавшись смерті старого або його переселення (так теж буває, вивозять літніх людей в глухе село в халупу, дають багато спиртних напоїв і там залишають), він виставив квартиру на продаж. Зробив дублікати ключів, кільком потенційним покупцям за відсутності господаря показував квартиру. Але чергові покупці, розминувшись з ним, самі з'явилися до старого. А той їм: ви що? Я господар і не продаю житло! Був скандал, дійшло до міліції, і там відкрили слідство за шахрайством. Нам надали вилучені документи, і ми дали однозначний висновок, що підпис на дарчій підроблено. Житло повернули у власність старому, а шахрай пішов під суд.

 

Гривні підробляють на принтері

Чимало потрапляє і грошових фальшивок, найчастіше це гривні (хоча ще кілька років тому більше було іноземної валюти), в основному виконані на комп'ютерній техніці (на кольорових принтерах). Втім, ще років 7-8 тому нерідко зустрічалися купюри, видрукувані із застосуванням кліше. Але з розвитком електронної техніки шахраї майже перестали «заморочуватися» з відбитками, на принтері набагато простіше.

эксперт
Фальшивка. Експерт показує на екрані, як відрізнити підроблену купюру в 20 гривень від справжньої

— Фальшивий обіг гривень по Києву на рік, думаю, становить до сотні тисяч, — говорить Наталія Харківська. — Підробки починаються з 5-гривневої купюри, але їх небагато. Найчастіше купюри по 50 і 100 гривень. Якість дуже різна, часто низька, проте в глухих селах і бабусям на ринках їх вдається збути. У таких випадках використовують звичайний папір для письма формату А4. А ось валюту (хоча її стало менше), зокрема євро, підробляють з високою якістю, нерідко застосовують кліше. Друкують, як правило, поза Україною, в одній-двох найближчих до нас із заходу країн. У нас в країні, якщо така лабораторія відкривається, нею займається СБУ. І папір ці шахраї готують спеціально, обробляють хімікатами, щоб структура була максимально близька до оригіналу. Вклеюють і деякі захисні елементи, схожі на справжні. Є такі екземпляри, що звичайна людина не відрізнить відразу від справжньої купюри, потрібен фахівець. Але все одно при ретельному розгляді, і тим більше при дослідженні, папір відрізняється, нам не раз потрапляли фальшивки, видрукувані на справжньому казначейському папері. Те ж саме стосується фарби (деякі умільці використовують для окремих елементів фальшивок навіть... лак для нігтів!). Звичайний і найпоширеніший спосіб перевірки купюр на справжність всі бачили — грошові знаки вводять в промені ультрафіолету (такі прилади є в банках, у великих магазинах і т.д.). Купюра на звичайному папері буде там виглядати просто білою, справжня — темною. У центрі ж є прилади, які перевіряють купюри за іншими параметрами. Це інфрачервоний, магнітний захист, застосовуємо різні світлофільтри, збільшувальні прилади і багато іншого. Крім паперу, є чимало розбіжностей дрібних деталей (риски, листочки на деревах, відсутність елемента в буквах та ін.). — Щоб відрізнити фальшивку, — говорить Володимир Козіянчук, заступник начальника НДЕКЦ, — треба запам'ятати правильну колірну гаму грошових знаків, звертати увагу на чіткість зображення. Якщо хоч трохи двоїться зображення, однозначно підробка. Перевіряти варто і рельєфність зображення, фальшивки зазвичай гладкі, як газетний папір, яким вони і є. Якщо справжню купюру зім'яти, вона швидко випрямиться, сліди якщо й залишаться, то слабкі. А папір так зім'ятим і залишиться. Не менш часто трапляються і фальшиві документи на автомобілі. Технологія, за нинішніх часів, нескладна, потрібний текст, наприклад, техпаспорти, наноситься на пластик спеціальним принтером. У центрі фальшивки визначаються зі стовідсотковою точністю. Це стосується будь-яких фальшивих документів.

 

Шахраї уникають банкоматів, встановлених у людних місцях

У центрі займаються також дослідженням об'єктів — носіїв цифрової інформації. Такими є комп'ютери та їхні жорсткі диски, флеш-пам'ять, пам'ять мобільних телефонів, пластикові картки, всілякі відеореєстратори, навігатори та ін. Сергій Ковальчук, начальник сектора комп'ютерно-технічної експертизи: — Ще одним об'єктом нашої експертизи є накладки на банкомати. Їх встановлюють шахраї, щоб з їхньою допомогою зчитувати інформацію з картки сумлінного клієнта банку. Зазвичай шахрайська накладка складається з двох частин. Перша — це скіммер, який встановлюється на картоприйомну щілину банкомата і на зовнішній вигляд замінює її, так що добросовісний клієнт думає, що вставляє картку в банкомат (а насправді — в скіммер, що зчитує інформацію). Тим часом з магнітної смуги буде зчитана вся інформація, необхідна шахраям. А потім на спеціальному обладнанні шахраї роблять дублікат картки. Друга частина накладки — це прилад для зчитування пін-коду картки. Він може бути виконаний у вигляді фальш-панелі клавіатури банкомата, яку накладають на справжню (а за виглядом вони дуже схожі). Всі натискання передаються на справжню клавіатуру, але фіксуються і фальшивкою. Але зараз часто роблять простіше: шахраї беруть дешеву (коштує приблизно 10 доларів) китайську авторучку-відеокамеру, камеру виймають з корпусу, встановлюють у певному місці (зверху над клавіатурою) і просто бачать, який пін-код клієнт набирає. Потім камеру знімають, там є карта пам'яті, і користуються даною інформацією. Бувають і курйози. Якось шахраї, встановлюючи таку камеру, випадково її включили, і обличчя одного з них зафіксувалося на відео. Цю камеру потім вилучили оперативники, ті встановили коло підозрюваних — і портретна експертиза дала висновок: це однозначно він! Так вдалося знешкодити банду шахраїв. Експерти радять: користуйтеся банкоматами, встановленими в людних місцях, шахраї таких уникають. По можливості прикривайте рукою пін-код, який набираєте, дивіться уважно, чи відповідає вигляд панелей банкомата оригінальним (нерідко в банкоматах спеціально показують, як має виглядати панель). Замовляйте СМС-інформування у свого банку про транзакції по вашій картці, встановлюйте розумний ліміт зняття коштів.

 

Бомб стало набагато більше

Якщо говорити про вибухотехніку, то останнім часом кількість виїздів та експертиз значно збільшилася. У людей на руках зараз багато вибухових пристроїв, боєприпасів і т.д., — говорять експерти. Якщо порівнювати з минулим роком, то кількість таких предметів збільшилася вдвічі. А порівняно з 2013 роком — в десятки разів. рентген бомбы

За допомогою портативного рентгенівського апарата просвічують підозрілі «бомби»

Олександр Кутовий, начальник відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних експертиз: — Для нас не важливо, чи помилкове повідомлення про вибухонебезпечний предмет або замінування, чи правдиве, — ми все одно зобов'язані відпрацювати об'єкт. Були випадки, коли, наприклад, повідомляли про замінування станції метро. Ми працювали там 3-4 години, нічого не виявили. Але варто було нам закінчити огляд, як надходив інший дзвінок про мінування тієї ж станції. І ми знову проводили всю роботу з тією ж ретельністю, інакше не можна. Але левова частка наших виїздів пов'язана все ж із справжніми вибухонебезпечними предметами. У роботі допомагає службовий собака з кінологічного центру. Якщо знайшли щось підозріле, цю річ оглядаємо за допомогою портативного рентгенівського апарата. Картинка виводиться на екран монітора. Є у нас і вибухотехнічні роботи. Можливості їхні широкі: робот може під'їхати до предмета, оглянути його, передати інформацію фахівцям. Якщо потрібно, може захопити предмет, перемістити його, транспортувати. Управляється робот за допомогою ноутбука по кабелю або по радіозв'язку. Робити це вміє будь-який з наших працівників, це входить в обов'язкову кваліфікацію.

«Сьогодні».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також