70 тисяч хабара, щоб у Рівному замість вікна вставити двері

4668 0

Ми у соцмережах:

70 тисяч хабара, щоб у Рівному замість вікна вставити двері

Наприкінці квітня при отриманні хабара затримали начальника відділу генплану міського управління архітектури Артура Денисюка. За 2500 доларів США, а це майже 70 тисяч гривень, він обіцяв допомогти приватному підприємцю в отриманні дозволу на реконструкцію приміщення. Чиновника затримали на гарячому, коли той уже отримав аванс у 1100 «зелених».

Після того як все задокументували, а начальника помістили до ізолятора тимчасового тримання, слідчі навідалися з обшуками до міської ради і самого управління містобудування та архітектури. У в.о. керівника управління Андрія Юркова, якому підпорядковується Артур Денисюк, вилучили мобільний телефон та дозвіл на опорядження фасаду будинку в центрі Рівного.

Імовірно, саме за дозволи на реконструкцію офісу в 4-поверхівці на Соборній, 15 і було заплачено згадані 70 тисяч. Бо 21 квітня на першому поверсі цього будинку розламали стіну та замість вікна встановили білі пластикові двері. Несподівані будівельні роботи обурили мешканців, проте власники офісу продемонстрували копії дозволів на такі роботи та переконували, що у них з документами порядок.

Цікаво, що дозвіл на реконструкцію приміщення бізнесмени не отримували, а зробили все за іншою схемою. Аптека «Рівнефармація», якій належить приміщення, замовила у проектної організації «WellArt» розробку паспорта впорядження фасаду цілого будинку. Колись на засіданні архітектурно-містобудівної ради, що діє при управлінні містобудування і архітектури, ухвалили: якщо новий орендар хоче робити якусь реконструкцію, то має розробити концепцію зміни фасаду цілого будинку. Щоб усі офіси та магазини, на які перетворюють приміщення на перших поверхах будинків, мали один стиль та колір і не псували загальний вигляд міста. Задум непоганий, проте з його втіленням у життя виникли проблеми. Торік проектна організація двічі подавала свої пропозиції щодо фасаду будинку за адресою: Соборна, 15 — що замість вікна на першому поверсі будинку з’явиться новий вхід. Але 18 жовтня і 17 грудня ці пропозиції відхилили. Не дослухавшись до думки архітекторів, які є членами ради, управління містобудування та архітектури таки погодило опорядження фасаду, а це означає, що не треба брати додаткових дозволів на реконструкцію.

Андрій Співак, голова ОСББ «Соборна,15»:

— Кількома приміщеннями на першому поверсі володіє «Рівнефармація». Однак будівельні роботи там здійснювала туристична фірма, яка взяла його в суборенду. Ці хлопці показували погоджені документи. Якщо чесно, то їхнє опорядження фасаду виглядає як банальні картинки. Це нас і обурило, бо будинок старий, а вони просто взяли і продовбали від перемички донизу вхід. У нас в людей, що живуть в будинку, відчувається вібрація, коли їдуть автомобілі. Люстри у квартирах хитаються не просто так, тому перед початком якихось робіт потрібно, щоб спеціалісти вивчили це питання, а не просто продовбати стіну й усе.

Нові орендарі не приховували того, що дуже намучилися з погодженням документів, бо їх довелося брати більше року. Хотіли отримати ще й погодження від ОСББ на такі роботи, проте я їм одразу відмовив. Тому для мене не стало здивуванням, коли я почув інформацію, що хтось погорів на хабарі.

Микола Дядюсь, начальник міського управління ДАБК:

— Зараз наше управління не може проводити перевірок. Адже порядок здійснення архітектурно-будівельного контролю був призупинений Кабміном. Знаємо, що там замість вікна облаштували вхід. Якщо це було зроблено правильно, то технічно проблем я поки не бачу. Містобудівні умови та обмеження на такі об’єкти отримувати не потрібно, бо не змінюються геометричні розміри об’єкта. Тому погоджувався лише паспорт опорядження фасаду будинку.

Якщо говорити про те, що архітектурно-містобудівна рада була проти, то це лише дорадчий орган. Там професійно обговорюють різні об’єкти, а рішення уже приймає управління.

Андрій Юрков, в.о. начальника управління містобудування та архітектури Рівного:

— Архітектурна рада відмовляла, бо доповідала про опорядження фасаду не та людина, яка його готувала. Той доповідач «плавав» у питанні. Найбільше проти такого опорядження був голова обласної Спілки архітекторів Микола Пасічник. Але згодом той погодився, що містобудівну раду зараз нереально провести у зв’язку з карантином. Тому представники фірми ще раз поспілкувалися з обласною Спілкою архітекторів. Усі визнали, що одні двері не завдадуть великої шкоди фасаду будинку. Сам Артур Денисюк до мене приходив. Нібито, він говорив, що погодження беруть якісь його знайомі, проте він нічого не просив. Взагалі ніхто не приділяв великої уваги цьому об’єкту, поки не прийшла СБУ. Адже той віконний проріз ні на що не впливає. Поряд із лівого та правого боку будинку таких прорізів, що зробила комерція, безліч.

Раніше казали, що в новому приміщенні буде або аптека, або туристична фірма, проте після скандалу воно стоїть порожнє. На дверях оголошення про пошук орендарів. Затриманому Артуру Денисюку суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Той має можливість вийти на свободу під заставу у 105 тисяч гривень, що більше за ймовірний хабар.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також