За 750 доларів хабара — півтори тисячі штрафу: суд визнав винним у корупції острозького полісмена

1313 0

Ми у соцмережах:

За 750 доларів хабара — півтори тисячі штрафу: суд визнав винним у корупції острозького полісмена

Минулого тижня набрав чинності вирок щодо ексзаступника начальника Острозького відділення поліції Петра Павлюка. Чоловіка визнали винним у вимаганні та отриманні хабара. Роботу суду та прокурорам значно спростила одна деталь — уже експравоохоронець визнав себе винним.

Як йдеться у вироку Острозького районного суду, у грудні минулого року правоохоронець, тоді ще працюючи начальником сектора реагування патрульної поліції №1 в Острозі, «висловив в усній формі прохання жителю Рівненської області надавати йому» щомісяця 200 доларів США. А натомість обіцяв не притягувати його до відповідальності за транспортування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також повпливати на своїх колег.

Перша передача 200 доларів хабара відбулася у лісі поблизу Оженина 21 січня. Друга — 3 березня, уже на автомобільній стоянці поряд з відділенням поліції. На той момент поліцейський уже був у статусі заступника начальника відділу поліції з превентивної діяльності. Третя передача відбулася 1 квітня і теж біля роботи. 21 квітня правоохоронець отримав ще 150 доларів і… «попався на гарячому».

Поліцейського затримали працівники ДБР та СБУ у його ж кабінеті, вилучивши марковані купюри. 26 квітня затриманому обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Підозру оголосили за двома статтями Кримінального кодексу: ч.1 ст 368 (одержання неправомірної вигоди) та ч.2 ст.369-2 (зловживання впливом). Відповідно до санкцій статей, заступнику начальника відділу поліції загрожувало позбавлення волі до п’яти років або ж штраф до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 тис. грн).

Вирок поліцейському, який у травні звільнився з посади, суд оголосив на початку червня. Таке швидке рішення — наслідок укладеної угоди про визнання винуватості. Фактично, те, що експоліцейський визнав свою вину, спростило роботу всім: і прокурорам та суду, і самому полісмену, який відбувся лише штрафом у 42,5 тис. грн (2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади та здійсненням правоохоронної діяльності, строком на два роки.

До слова, відповідно до електронної декларації експолісмена, торік він придбав недороге авто — «Форд Фокус» 2008 року випуску. Річна зарплата на посаді начальника сектора склала менше 230 тис. грн (близько 19 тис. грн на місяць до оподаткування).

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також