За два місяці на Рівненщині виявили 179 нелегальних працівників

833 0

Ми у соцмережах:

За два місяці на Рівненщині виявили 179 нелегальних працівників

З початку вересня 2020 фахівці Управління Держпраці у Рівненській області здійснюють активізовані заходи контролю у рамках інспекційної кампанії з виявлення нелегальної праці.

 Впродовж вересня-жовтня інспектори праці Управління перевірили 125 суб’єктів господарювання Рівненщини, у понад 70 з них виявили порушення трудового законодавства. Зокрема, на робочих місцях зафіксовано 179 найманих працівників, які не мають належно оформлених трудових відносин. Роботодавцям видано приписи про усунення порушень та попередження про санкції, які застосовують у разі повторного виявлення незадекларованої праці.

Водночас в області тривають заходи превенції стосовно ризиків нелегальної праці. Інспектори наголошують роботодавцям на неухильності дотримання трудового законодавства. Адже до порушників застосовують штрафні санкції, зокрема:

- за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосоване попередження;

- за вчинення дій щодо недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, перешкоджання в її проведенні з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

- повторне виявлення порушень в частині належного оформлення трудових відносин тягне за собою штрафну санкцію - 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. З вересня 2020 р. розмір штрафу - 150 000 грн.

Управління Держпраці у Рівненській області закликає роботодавців впорядкувати трудові відносини з працівниками та не наражати себе на штрафні санкції!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також