За Капітошку судились два роки

1972 0

Ми у соцмережах:

За Капітошку судились два роки

Більше двох років у рівненських судах тривала незвична, як для нашого краю, баталія. Письменниця Наталія Гузєєва доводила, що художній образ мультяшної краплі дощу на ім'я Капітошка є об'єктом її авторського права.

Капітошка Видавництво, заручившись підтримкою художника Генріха Уманського, намагалося довести, що згода письменниці їм не потрібна. Саме цей художник, згідно з художнім описом письменниці, колись намалював Капітошку для того, аби відзняти анімаційний мультфільм. Гузєєва

Наталія Гузєєва
Рівненський міський суд у 2015 році частково задовольнив позов авторки, присудивши 24?320 гривень компенсації. Пізніше Апеляційний суд Рівненщини взагалі відмовив Наталії Гузєєвій, але через рішення касаційного справу розглянули заново. Суд зобов'язав видавництво виплатити письменниці 420 тисяч гривень компенсації разом з упущеною вигодою через продаж книг, а підприємство «Рівнекнига» має зняти «Цікаву грамоту» з продажу. Юрій Трачук, патентний повірений України: — Ця справа унікальна для нашої держави, адже раніше таких судових процесів не відбувалося. Письменниця Наталія Гузєєва придумала персонажів, а художник Генріх Уманський, згідно з трудовим договором, їх намалював. Тобто обоє вклали творчу працю. І дозвіл на використання потрібен не лише від автора ілюстрацій, але й від того, хто придумав персонажів.
Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також