За харчування гостей відповідають господарі

1901 0

Ми у соцмережах:

За харчування гостей відповідають господарі

У теплу пору створюються сприятливі умови для мікроорганізмів — збудників кишкових інфекційних захворювань. Цього року зафіксовано більше, ніж торік захворювань на сальмонельоз, гастроентерити, харчові токсикоінфекції та ін. Лише захворюваність на дизентерію дещо знизилась, хоч загрозлива ситуація відзначена у Володимирецькому, Дубровицькому та Острозькому районах. Зважаючи на напружену епідемічну ситуацію, головний державний санітарний лікар області Г.Шевченко видав постанову, якою передбачені невідкладні заходи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій.

Постановою зобов’язано керівників підприємств, які виготовляють та реалізують харчові продукти, а також громадського харчування, дитячих та оздоровчих закладів забезпечити належний санітарний стан на ввірених їм об’єктах та переглянути асортимент продукції на літній період, погодивши його із санепідслужбою. Заходи поширюються і на підприємства, що забезпечують населення питною водою — вони повинні подбати про дезінфекцію водопроводів та колодязів, і комунальні служби, які повинні забезпечити належний стан очищення населених пунктів від побутових відходів. Постановою передбачено й низку інших заходів, які стосуються й голів районних адміністрацій та міських голів, а також головних лікарів міст та районів. Хотів би наголосити, що на кишкові інфекції частіше хворіють маленькі діти, особливо віком до двох років. Тому батькам слід бути особливо уважними під час годування та догляду за ними. Потрібно також нагадати тим, хто планує святкувати в цю пору день народження, весілля, відзначати інші події, запрошуючи велику кількість гостей, про їх відповідальність у разі захворювання запрошених. Будьте уважними у виборі кухарів та страв, при цьому обов’язково повинне бути холодильне обладнання для зберігання продуктів. Зауважу також, що заборонено використовувати для громадського харчування качині та гусячі яйця, тому що нерідко саме вони містять сальмонели — бактерії, які викликають харчову токсикоінфекцію. У разі нездужання в жодному разі не займайтесь самолікуванням. Доречно нагадати, що стаття 19 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає безоплатне лікування осіб, що мають інфекційне захворювання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також