За мільйони не саджають

4017 0

Ми у соцмережах:

За мільйони не саджають

У Рівненському міському суді оголошено вирок по двох кримінальних справах щодо В'ячеслава Пугайка, керівника компанії "Інвестжитлобуд". Судовий розгляд справ тривав понад два роки. В'ячеслав Пугайко п'ять років тому взявся будувати житлові будинки у Рівному — на вул.Буковинській, отримавши 3 мільйони бюджетних коштів від МЧС, та на вулиці Черняка за виділені з Чорнобильського фонду 2,5 мільйона. Саме у привласненні цих коштів і звинувачували В'ячеслава Пугайка. І хоч житло так і не було збудовано, а гроші в бюджет не повернуто, обвинувачений за рішенням суду залишився на волі.

Утворена 12 років тому компанія "Інвестжитлобуд", отримувала від підприємств, які заборгували перед державою, ресурси і матеріали, та вкладала їх у будівництво. Те чи інше підприємство погашало векселями заборгованість зі сплати податку на прибуток, а будівельні організації отримували кошти, за рахунок яких зводили житлові будинки. Тоді певну кількість квартир у Рівному та області таким чином отримали працівники окремих структур та відомств. З 2003 року компанія "Інвестжитлобуд" вже сама зайнялася будівництвом, на 80 відсотків зводила новобудови за рахунок власних ресурсів і техніки і стала однією з провідних будівельних фірм Рівненщини. Вона будувала не тільки в області, але й в інших регіонах. У 2009 році життя директора інвестиційно-будівельної компанії "Інвестжитлобуд" В'ячеслава Пугайка різко змінилося. Хтось спалив його дачу за містом. Потім хтось сильно побив його біля власного будинку на вулиці Котляревського. Розшукати нападників міліції так і не вдалося, але видається, що сам потерпілий добре знав, хто і за що має на нього зло. Незадовго по тому прокурор області порушив проти Пугайка кримінальну справу за фактами розтрати державних коштів, що були виділені для будівництва житлового будинку, в сумі 3 млн. грн., та службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ознаки злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України). А прокуратура Рівного звинуватила його у привласненні 2,5 мільйона гривень, виділених з Чорнобильського фонду на будівництво житла для постраждалих від аварії на ЧАЕС. По справах проходили десятки потерпілих. За цей час В'ячеслава Пугайка кілька разів то затримували на кілька діб, то відпускали, як не через проблеми із здоров'ям, то під заставу 25 тисяч гривень. Тим часом слідчі накопичили потрібні матеріали для справ та передали їх до суду. Наприкінці вересня цього року податкова міліція оголосила, що розшукує В'ячеслава Пугайка за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Насправді він нікуди не тікав і ні від кого не ховався, а сумлінно ходив на всі судові засідання по обох кримінальних справах та намагався довести свою невинність. Врешті, як бачимо, міський суд йому повірив.

Коментарі

Сергій Ковальчук, в. о. начальника відділу прокуратури області: — Державне обвинувачення просило суд призначити В'ячеславу Пугайку покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Проте суд обрав для нього 5 років позбавлення волі, і водночас, за статтею 75 Кримінального кодексу, звільнив від відбування основного покарання з іспитовим строком у три роки. Тобто за цей час засуджений не повинен вчинити нового злочину і має виконувати всі покладені на нього обов'язки. А також суд задовольнив цивільний позов центрального апарату МНС України до Пугайка щодо повернення розтрачених ним трьох мільйонів гривень. Це, як на мене, таки позитив, оскільки це обвинувальний висновок, а не виправдальний, як в рішенні по іншій справі. Бо справа, яка тягнулася з 2009 року, не проста. Хоч векселі ДП "Спецсервіс" МНС України керівник "Інвестжитлобуду" пустив на інші об'єкти замість будівництва квартир для рятувальників у Рівному, і свого житла вони так і не отримали. Представника цього підприємства з підтвердженням боргу ми так і не дочекалися під час розгляду справи. Натомість Пугайко подав документи, що начебто "Спецекспорт" заборгував "Інвестжитлобуду" ще більш ніж 3 мільйони гривень. Відтак жодної своєї вини підсудний не визнав, а тому, скоріше за все, буде оскаржувати рішення суду. Прокуратура тим часом ще не визначилася, чи подаватиме апеляцію. Ярослав Тарновецький, адвокат: — Я вже подав заву, щоб отримати повний текст рішення суду, а тоді будемо думати щодо апеляції. Адже на запит суду "Спецсервіс" так і не надав підтвердження заборгованості перед ним, тобто "Інвестжитлобуд" нічого йому не винен. І в дебатах, і в останньому своєму слові В'ячеслав Пугайко винним себе не визнав, він просив суд повністю його виправдати. Однак суд на це не зважив. Ніна Ютовець, заступник прокурора Рівного: — Виправдальний вирок Рівненського міського суду у справі стосовно Пугайка за фактом привласнення коштів з Чорнобильського фонду в сумі 2,5 млн. грн. на будівництво житла для потерпілих від аварії на ЧАЕС ще не набрав чинності, але прокуратура має намір його оскаржувати. Бо ж житла люди так і не отримали, гроші не повернуто… Олександр Журавльов, адвокат: — Справа була порушена наприкінці минулого року, проте стосується подій 2005-2009 років. Якщо коротко, йшлося про начебто допущені зловживання під час будівництва житла як за кошти Чорнобильського фонду, так і фізичних осіб. Обвинувачення інкримінувало В'ячеславу Пугайку скоєння злочинів за трьома статтями Кримінального кодексу і просило 7 років позбавлення волі. Але суддя міського суду Юрій Куцоконь порахував, що за двома статтями вина не доведена, а в третій — взагалі відсутній склад злочину.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також