За мостом на гідропарку в Рівному відновлять «забутий» фонтан

1590 0

Ми у соцмережах:

За мостом на гідропарку в Рівному відновлять «забутий» фонтан

Чимало рівнян охоче прогулюється гідропарком, попри те, що це — одна з найбільш занедбаних зелених зон міста. Частиною цієї території опікується ринок Дикого, що знаходиться неподалік і який минулого літа за власний рахунок відремонтував пішохідний дерев’яний міст біля скульптури крокодила. Днями цю паркову зону почали прибирати до Великодніх свят: чистять головну алею від сміття та опалого гілля, взялися очищати бетонні плити по берегах водойм. А згодом хочуть провести електромережу, щоб освітити в темну пору хоча б частину парку і відновити старий фонтан, який багато років тому прикрашав один із ставів. В ідеалі, усім цим мали б займатися міські чиновники, але поки — взялися підприємці.

Олена Нездюр, директорка ПП «Торговий центр-Д»:

— Пригадуєте, колись давно на гідропарку діяв фонтан? Це у великому ставку: якщо стаємо на оцей нещодавно відремонтований міст, то ми його бачимо — там така стара споруда. Він уже років 15, мабуть, як не працює. А раніше був діючий, заживлений електроенергією від стадіону — по дну водойми йшов броньований кабель (нині того кабелю вже немає, вкрали). Там стояв насос, його на сезон привозили з водоканалу, встановлювали і восени вивозили. Потім вони перестали це робити, з часом про той фонтан призабули. Однак фонтан не просто тішить око перехожих, а ще й покращує аерацію води — для риби це тільки на користь. Хочемо відновити, ближче до центру озерця посунути, заживити від ринку, насос встановлювати на березі й трубу класти по дну. Але знову ж таки, багато залежить, якою буде відстань, які будуть втрати по тиску води, яка висота. Так що шукаємо рішення, щоб було і вигідно, і гарно, й недалеко тягнути кабель.

А от щодо додаткового освітлення гідропарку, то ще раніше зверталися до міського департаменту інфраструктури та благоустрою. Адже на тому мосту, що ближче до вулиці Степана Бандери, ми встановили ліхтарі на акумуляторах. У темну пору взимку акумулятори не встигають добре набрати заряд енергії, тому вони недовго підсвічують. Звісно, влітку буде краще, бо більше сонця. Але ми подали лист на ДІБ щодо встановлення додаткових електроопор в гідропарку, щоб протягнути кабель і на тих опорах розмістити світильники. Хочемо поставити там також відеоспостереження — знову ж таки, для безпеки, тому що були скарги від людей, що в нічний час там відбуваються не дуже приємні події. Досі чекаємо з департаменту відповіді.

Також хочемо зробити так, щоб все було антивандальним. Бо навіть смітники, які ми бетонними зробили, щоб їх не можна було ні вкрасти, ні зламати, все одно кудись зникають. Кидають у воду регулярно, ми дістаємо. Одного вже не знайшли — може, вивезли, бо сподобався комусь?

Не знаю, чи встигнемо до Великодня, бо небагато часу залишилося, але зараз активно наводимо лад у гідропарку. Зокрема, почали чистити головну алею. Планували до сезону активного нересту риби почистити плити. Там верби дуже близько колись посадили. Воно-то гарно виглядало — плакуча верба воду «п’є» з озера, але разом з тим опадає дуже багато листя, гілок. І все це падає на прибережну смугу, на плити, у воду, замулюється дно… Бо вони вже всі трухляві й крихкі, їм понад 50 років. Потихеньку ми їх чистимо. Не хочемо все зрізати, тому що оголиться і теж буде негарно. Тому діємо обережно — ріжемо гілки аварійні, трошки окультурюємо ці дерева, верба дуже гарно відновлюється. Роботи на території гідропарку багато, аби встигнути. Якщо хтось з рівнян захоче прийти на толоку і допомогти, ми тільки «за» — дамо інструменти.

А сама місцина дуже гарна і по-своєму прекрасна тим, що вона така нечіпана: дикі качки гніздяться, черепашки плавають, є особливе відчуття єднання з природою.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також