За найкращу клумбу в Рівному — штраф, бо незаконна

2181 0

Ми у соцмережах:

фото: Рівне Суспільне

Колишнього міського депутата Олександра Довжаницю муніципальна варта хоче оштрафувати за клумбу з фонтаном, яку він облаштував за власні кошти.

Невеликий газон біля магазину на Грушевського, 1 привернув увагу муніципальної варти. Інспектор подивився на клумбу, фонтан та огорожу і склав протокол. Бо виявляється, що це — незаконна мала архітектурна форма на міській землі. І тепер її долю мають вирішувати на адміністративній комісії при Рівненському виконкомі. А в перспективі це означає — штраф та демонтаж.

Клумбу за власний кошт ще кілька років тому облаштував підприємець Олександр Довжаниця. Про цю ситуацію написав у соцмережі міський депутат Святослав Клічук, який зізнався, що очікував від муніципальної варти іншої роботи, коли сам же голосував за її створення. Думки в дискусії під його постом розділилися. Більшість підтримує підприємця, який за власний кошт озеленив та облагородив територію. Ще й готові підказати мунварті інші адреси, куди варто завітати. Але є й такі, які нагадують про рівність закону і дивуються — невже колишній депутат Довжаниця сам не знав, що у місті дозволено, а що ні?

Олександр Довжаниця, підприємець:

— Ну, хіба клумба — це мала архітектурна форма? Ситуація дивна: тут місто дякувати мало би, що я роблю за нього те, чим мав би займатися трест зеленого господарства. Ця клумба існує тут уже десять років, і досі нікому вона не заважала. Навпаки, мешканці будинків навколо тільки дякують за благоустрій. Раніше тут був витоптаний газон, а ми сюди привезли чорнозем і озеленили. Кожної весни я витрачаю тисячі гривень на нові квіти, полив та догляд за клумбою. На лавочці завжди повно людей, а на фонтан прибігають подивитися місцеві діти. Одного разу він зламався, то вони мало не плакали, що зайчик уже не крутить барабанчик. Спеціально й освітлення провів, щоб людям було комфортно, поставив смітник. Все зробив за власний кошт і сам чищу, прибираю, доглядаю.

2017-го клумба перемогла на міському конкурсі, і її визнали найкращою у місті. Аж тут 26 жовтня приходить муніципальна варта і каже, що це все незаконно, треба демонтувати! Виписали протокол. Як на мене, то з боку муніципальної варти правильніше було б спочатку пояснювати людям, як потрібно оформити все по закону, якщо вони вважають, що тут є порушення. А не робити отак — прибери і все! А як же тоді бути з активістами, які по всьому місту насаджують кущі й дерева, їм теж не можна? Чи людям, які у дворах біля свого будинку намагаються якось поліпшити територію?

Скажу чесно, я тоді й не думав, коли багато років тому облаштовував клумбу, що вона вважатиметься незаконною. А тепер не знаю, що робити — розбирати це все чи просити в оренду той шматок ділянки? Не знаю, скільки мені «впаяють», але чекаю виклику на адмінкомісію, яка збирається по середах кожних два тижні. Надіслав їм листа, щоб мене обов’язково попередили, коли розглядатимуть цю ситуацію. Сходжу туди, можливо, все-таки передумають?

Департамент муніципальної варти дав таке пояснення:

— Ми розділяємо думку, що клумба справді є окрасою території, й однозначно підтримуємо підприємця щодо такої хорошої ініціативи. Разом із тим мешканці міста та підприємці не можуть самовільно встановлювати огородження та розміщувати інші об’єкти на комунальній землі. Інспектор запропонував прибрати самовільно встановлені конструкції, власник відмовився це зробити. Саме на це був складений протокол.

В ході опрацювання інспекторами відділу контролю благоустрою вул. Грушевського на предмет виявлення порушень Правил благоустрою міста Рівного встановлено порушення п.11.3.6, а саме розміщення малої архітектурної форми без оформленої в установленому порядку відповідної дозвільної документації. Згідно з ч. 2 ст. 21 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до малих архітектурних форм належить вуличні вази, вазони, вуличні меблі (лавки, лави, столи), огорожі, ворота, грати. Крім того, зазначеною статтею вказано, що розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до цього Закону за рішенням власника об’єкта благоустрою.

Департамент муніципальної варти не має на меті знищення краси, ми здійснюємо контроль за дотриманням прийнятих норм та правил усіма мешканцями нашого міста, а не вибірково. У протоколі йдеться про незаконне встановлення огорожі та фонтана, бо вони є МАФами, що мають встановлюватися відповідно до чинного законодавства.

До слова, схожа ситуація трапилася влітку з іншим рівненським підприємцем — Павлом Юсюком. Тоді мунварта причепилася до лавочок та мішків-балабасів на газоні біля ресторану «Фортіссімо». Невідомо, чи закінчилася справа штрафом, але лаунж-зона під ялинами ще довго тішила рівнян.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також