За перегорілу лампочку ще треба доплатити

2488 0

Ми у соцмережах:

За перегорілу лампочку ще треба доплатити

Куди викинути люмінесцентну лампу, яку потрібно замінити? Мало хто замислюється над цим питанням, адже роками звикли користуватися лампами розжарювання, або «лампочками Ілліча», як ще їх називають. Вони були дуже прості й не містили жодних шкідливих речовин.

Натомість нові енергоощадні лампи, які використовують все більше людей, містять ртутні випари. Тому було б необачно викидати їх у звичайний сміттєвий контейнер. Але більшість саме так і змушена робити. Бо у Рівному немає жодного пункту прийому таких ламп, а віддати використані на утилізацію можна, лише заплативши приватній компанії.

Ростислав Кралюк, директор КАТП-1728:

— Небезпечні відходи люди викидають у контейнери для сміття. Але бували випадки, коли наші працівники знаходили використані лампи в кущах — наприклад, на вулиці Чорновола неподалік контейнерів лежало до 200 люмінесцентних ламп, які викинуло якесь підприємство.

Спеціальні контейнери для люмінесцентних ламп ми встановили на полігоні. Заповнені контейнери віддаємо підприємству «Еко-Хелп», з яким укладено угоду.

Віктор Ковальчук, представник компанії «Еко-Хелп»:

— Зараз нам здають лампи лише підприємства — укладають договір, а ми у них щокварталу забираємо використані люмінесцентні лампи. У населення ця послуга великого попиту не має, адже утилізація коштує грошей. Для підприємства утилізація однієї лампи коштує 8 гривень, а з людей ми беремо по 4. Повірте, це небагато. Однак коли рівняни чують, що за це ще потрібно платити гроші, то відмовляються їх нам віддавати.

Можливо, ми б могли облаштувати пункти прийому енергоощадних ламп. Але для цього потрібна підтримка влади, бо у нас немає такої фінансової можливості. Наприклад, у Львові за населення платить міський бюджет, то там люди їх здають безкоштовно.

Богдан СЛОНЕЦЬ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також