За бізнес на тестах на коронавірус на Рівненщині нікому нічого не буде

1019 0

Ми у соцмережах:

За бізнес на тестах на коронавірус на Рівненщині нікому нічого не буде

У Рівному викрили чергову групу «підприємців», які виготовляли фальшиві довідки про негативний тест на COVID-19 і продавали їх усім охочим за ціною від 300 до 600 гривень. Як виявилося, «підприємці» нічим не ризикували — немає у чинному законодавстві статті, яка би встановлювала сувору кримінальну відповідальність за виготовлення фальшивих аналізів. І це правильно — інакше довелося би пересаджати персонал усіх медичних закладів. Тому залишається лише спостерігати за тим, як правоохоронці знаходять виробників фальшивок і припиняють їхню діяльність. Тимчасово…

У схемі, викритій у Рівному, були задіяні перевізники, що надавали транспорт для українців, які прямують за кордон. Підробляли сертифікати про негативний результат ПЛР-тестів майже з часу відкриття кордонів, щоб можна було уникнути двотижневої ізоляції після перетину. Змогли заробити на цьому пів мільйона гривень.

27 липня правоохоронці провели на Рівненщині три санкціонованих обшуки: у 28-річного рівнянина, приватного підприємця, та 18-річного жителя Березного, з яким він був у змові. Також причетний до цього водій маршрутки із села Хорів, що біля Острога. Працювали слідчі Рівненського райуправління поліції, за оперативного супроводу СБУ в області й процесуального керівництва Рівненської окружної прокуратури.

Речниця СБУ Інна Іллючок:

— Схему викрили в ході проведення оперативно-розшукових заходів. У ній фігурують кілька перевізників, підприємців. Це саме ті люди, які організували перевезення за кордон бусами. Підробки з негативними результатами надсилали замовникам за допомогою каналів електронного зв’язку в усі регіони України та за кордон.

Наразі задокументовано майже 50 епізодів використання цих фальшивок при перетині державного кордону. Під час обшуків у чоловіків вилучили понад тисячу електронних документів з ознаками підробки. І це тільки початок. Серед них — і довідки з негативним ПЛР-тестом. Забрали також мобільні термінали, валюту, підробні печатки реально існуючих медичних лабораторій як в Україні, так і за кордоном. Залежно від якості підробки вона коштувала від 300 гривень до 20 євро.

За попередніми оцінками, від початку пандемії такий «підробіток» дозволив їм збагатитися на більш ніж пів мільйона гривень.

Слідчі також встановлюють осіб, які скористалися підробленими документами. Їм загрожує адміністративна відповідальність за незаконний перетин державного кордону.

Щодо самих організаторів схеми, то їм поки що не вручили навіть підозру і підписку про невиїзд. Поки що з ними тільки поспілкувалися.

Координаторка з вакцинації в області Олена Гандзюк:

— Якщо наша документація має паперовий вигляд, то, звичайно, її легше підробити. Практика показала, що це можливо. Поки що ми не стикалися з тим, що є факти підробки паспорта вакцинації, який теж є паперовим, як і довідка про негативний результат ПЛР-тесту.

Підробка однозначно негативно позначається на наших зусиллях з імунізації населення. Ті, хто їде за кордон, можуть бути інфікованими й інфікувати інших. У цьому і перевага електронного "ковідного" паспорта, що його фактично неможливо підробити. Проте поки що скористатися ним не є можливим.

Нагадаємо, у березні цього року правоохоронці викрили аналогічну схему, організовану власницею турагенції, 31-річною костопільчанкою. Слідчі встановили, що свою діяльність власниця турфірми розгорнула ще у жовтні торік. За допомогою бланків, які знайшла в мережі Інтернет, та використовуючи відповідне програмне забезпечення для їхнього заповнення, зловмисниця за 400–500 гривень продавала фальшиві довідки про відсутність захворювання на COVID-19 особам, які виїжджали за кордон. Під час обшуків у турагентстві виявили та вилучили банківські картки, оргтехніку, засоби зв’язку, блокноти з «чорновими» записами та 30 бланків довідок про відсутність захворювання на коронавірусну інфекцію. За кримінальним провадженням у цій справі 12 травня суд покарав організатора схеми одним роком іспитового терміну.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також