За програмою “Доступні ліки” можна отримати 77 препаратів безкоштовно

885 0

Ми у соцмережах:

За програмою “Доступні ліки” можна отримати 77 препаратів безкоштовно

У програмі «Доступні ліки» на сьогодні - 246 лікарських засобів, з них 77 пацієнт може отримати безплатно.

Зокрема, в програмі: 187 найменувань ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – діабету ІІ типу, 15 – бронхіальної астми, 1 - для лікування ревматичних хвороб, ідеться в повідомленні Національної служби здоров’я.

Як зазначається, всі ці ліки пацієнти можуть отримати за рецептом свого лікаря в аптеці безплатно або з незначною доплатою. Єдиним винятком є препарат для лікування ревматичних хвороб, вартість якого повністю сплачує пацієнт.

Отримати ліки за програмою "Доступні ліки" можна у понад 8 000 аптек по всій країні, майже 20% з яких знаходяться в селах і селищах міського типу.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

Програмою «Доступні ліки» користуються 2,3 млн пацієнтів, 441 тисяча з них проживають у сільській місцевості. 80% користувачів програми отримують за нею ліки від серцево-судинних захворювань, які є найпоширенішими у структурі захворюваності українців.

Щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки», пацієнту потрібно:

- звернутись до свого лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт. У рецепті буде зазначено міжнародну непатентовану назву ліків – діючу речовину. На ваш телефон надійде смс з номером рецепту та кодом підтвердження, які потрібно буде назвати в аптеці. Якщо у вас немає телефону, лікар надасть вам інформацію про рецепт у роздрукованому вигляді;

- прийти до аптеки, яка бере участь у програмі і підписала договір з НСЗУ, – така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки». Назвати номер рецепта фармацевту та обрати ліки з тих, які вам запропонують. Вони міститимуть ту діючу речовину, що виписав вам лікар. Це може бути або безплатний препарат, або з незначною доплатою. Після того, як ви обрали потрібні ліки, ви називаєте фармацевту код підтвердження вашого рецепта.

Наступного року пропонується включити до програми ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки і поведінки, зокрема, для лікування таких захворювань, як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Бюджет розширення програми - 878 млн грн.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також