За що сидить Ярослав Гранітний?

6655 1

Ми у соцмережах:

За що сидить Ярослав Гранітний?

Фактично ні за що. Бо суд, який мав би розглянути звинувачення Гранітного у сепаратизмі та державній зраді, вже третій рік не може розпочатися. Прокуратура ж не забуває про затриманого, кожних два місяці подаючи до суду клопотання про продовження тримання його у слідчому ізоляторі. Ярослав Гранітний досі не може ознайомитися зі справою, за якою перебуває за гратами. Так само він не може вийти під заставу — охочих віддати за нього 190 тисяч гривень немає, так само як немає цих грошей у самого «сепаратиста». Одне тішить — у слідчому ізоляторі Ярослав Гранітний активно навчається, вступивши на історичний факультет. Краще б він вступив на юридичний — можливо, тоді суд відпустив би майбутнього колегу під домашній арешт.

Минулого тижня у Рівненському міському суді прихильники Гранітного зчинили такий скандал, що судді викликали поліцію. Вгамувалися лише після прибуття роти особливого призначення. Галас зчинили через те, що суд уже другий рік не може розпочати розгляд по суті справи за звинуваченням Ярослава Гранітного у сепаратизмі та державній зраді. На цьому засіданні адвокат заявила клопотання про зміну запобіжного заходу для свого підзахисного на домашній арешт, а також про відвід колегії суддів. Але Гранітного знову залишили під вартою ще на два місяці, а клопотання про відвід суддів відхилили. Щоправда, зменшили заставу, після сплати якої підозрюваний міг би вийти на свободу, до 190 тисяч гривень — раніше у серпні суд визначив розмір застави у 580 тисяч гривень.

— Я проаналізувала досвід розгляду справ інших громадян, яких слідство підозрює за тими ж статтями, що й мого підзахисного. Усі вони перебувають під домашнім арештом, і я вважаю, що його також можна звільнити з-під варти, — прокоментувала захисник Ярослава Гранітного Ірина Цісар. — Переховуватися в інших країнах він не може, бо у нього вилучили закордонний паспорт, знищити речові докази теж не може, бо їх вилучили, підозра прокуратури, що він може впливати на свідків, не аргументована, як і його можливість перешкоджання кримінальному провадженню. Розумні межі тримання під вартою та слідства порушено, адже справа тягнеться третій рік.

Вже понад рік справа перебуває в суді на стадії підготовчого засідання. Півроку тому Гранітний заявив клопотання про ознайомлення його з матеріалами справи, і суд ухвалив таке рішення. Але виконати його, поки підозрюваний в ізоляторі, неможливо, оскільки в суді немає для цього окремої кімнати. Возити справу в СІЗО не можна, а Гранітного в суд — нема куди. У справі більше 10 томів, з яких підозрюваний ознайомився лише з одним. І поки не ознайомиться, засідання не почнуть.

Проте вирішення цієї ситуації усе ж мають знайти й почати, нарешті, судити підозрюваного в сепаратизмі та державній зраді. До слова, Ярослава Гранітного звинувачують також і в зберіганні вдома боєприпасів.

Нагадаємо, у травні 2017 року біля будівлі Рівненської облдержадміністрації відбулася акція, учасники якої вимагали легалізувати видобуток бурштину. Вони мали плакати з різними написами, був і плакат «Бурштин — надбання Рівненської народної республіки». Організатором акції був нібито Ярослав Гранітний. Свідки згодом розповідали, начебто за участь їм заплатили, а він сам за її організацію нібито отримав від «замовників з Росії» чотири тисячі доларів. Гранітний усі звинувачення відкидає й, навпаки, — звинувачує обласне управління СБУ та прокуратуру у фальсифікації справи проти нього.

2000 року Ярослав Гранітний, який тоді ще мав прізвище Петрушин, поїхав на заробітки до Росії. Повернувшись у 2007-му, вступив до партії ВО «Свобода». За кілька років покинув цю партію, змінив прізвище і став членом УНСО.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також