За сільських дітей у Рівному вимагатимуть доплату

1434 1

Ми у соцмережах:

За сільських дітей у Рівному вимагатимуть доплату

До наступної сесії Рівненської міської ради мають підготувати проект рішення, яке надовго втягне місто та сусідні села у судові спори. За ідеєю міського голови Володимира Хомка, Рівне вимагатиме у сільрад компенсацію за дітей, які живуть у їхніх селах, але навчаються у дитячих садках міста.

Рівне вже давно має проблему з нестачею місць у дитячих садках, проте тільки з процесом децентралізації міська влада почала активно «боротися» проти того, щоб у ДНЗ міста ходили діти із сусідніх сіл. Офіційно це мотивують просто: бракує місця для дітей з міських родин. Проте причина глибша: Рівне таким чином підштовхує сусідні села до об’єднання з містом в одну громаду. Проте такий «стимул» на села, як відомо, так і не вплинув.

Міський голова Володимир Хомко спершу ініціював, аби дітей з сіл взагалі не брали у міські дитсадки, проте після галасу у ЗМІ та роз’яснення Міністерства освіти від активного впровадження ідеї відмовилися. Тепер Рівне планує вимагати за сільських дітей компенсацію.

Володимир Хомко пояснює:

— Дітей з сусідніх сіл, які ходять у дитячі садки Рівного, очевидно, ми вже вигнати не можемо. Проте ми взяли досвід Тернополя і готуємо проект рішення на найближчу сесію, відповідно до якого вимагатимемо з сільських рад доплату за навчання їхніх дітей у наших дитсадках. На кожну дитину у дитсадку ми за рік витрачаємо 25-26 тис. грн з міського бюджету. Чому рівняни мають платити за дітей з Великої Омеляни, наприклад?

Мене обирали рівняни і, у першу чергу, я думаю про інтереси жителів міста. Відповідно до законодавства, територіальні громади мають забезпечити своїх жителів і школами, і дитячими садками. Якщо сільські ради це не можуть зробити, нехай компенсовують нам кошти, а ми ці гроші використаємо на своїх дітей. Тернополю знадобилося два роки, аби налагодити процес, але тамтешні сільські ради таки почали перераховувати гроші місту.

Міське управління освіти Рівного поки не підраховувало, скільки дітей з сусідніх сіл у міських дитсадках, також невідомо, з яких саме сільрад дітей у ДНЗ Рівного найбільше. Проте ініціативою міськради у селах поки не дуже переймаються.

Микола Столярчук, голова Шпанівської ОТГ:

— Це питання потрібно буде вивчати, коли міська рада ухвалить якесь рішення і звернеться з ним до нас. Поки важко сказати, чи ми погодимося. Невідомо ж, про які компенсації йтиметься і чи взагалі вони обґрунтовані. Наприклад, чи не суперечить така ідея Конституції? Адже будь-яка людина може навчатися будь-де.

Коли приїздила Лілія Гриневич, ми розмовляли на тему заборони навчання дітей з сіл у дитсадках Рівного. Вона зазначала, що це неправомірно. У нашої ОТГ, як і у Рівного, є серйозна проблема з дитячими садками, велика черга до них. Проте ми почали будувати дитсадок у Великому Олексині.

До слова, цього року в Рівному відкрили перший офіційний приватний дитсадок — на Щасливому. У Києві, до прикладу, де також не вистачає місць у комунальних дитсадках, з міського бюджету компенсують батькам, чиї діти ходять до приватних ДНЗ, частину коштів за навчання. У Рівному, зазначає міський голова Володимир Хомко, такого не планують практикувати. Втім, за словами міського голови, якби у місті було більше приватних дитсадків, громада б тільки виграла: частина родин, які мають хороші статки і можуть дозволити навчання у приватному ДНЗ, забрала б дітей з комунальних дитсадків — і міська черга з сотень дітей посунулася б.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також