Заборониш колишньому чоловікові бачити дітей — заплатиш штраф?

1701 0

Ми у соцмережах:

Заборониш колишньому чоловікові бачити дітей — заплатиш штраф?

Відтепер у випадках, коли є рішення суду і графік побачень з дітьми одного з батьків, а інший його порушує чи не допускає до побачень, уповноважені особи служби у справах дітей матимуть право складати протоколи про адміністративні правопорушення, які карають штрафом. Рішення, однак, за судом, а не за службою, вона у такій ситуації є лише посередником, який фіксує порушення.

Начальник служби у справах дітей Рівненського міськвиконкому Андрій Міщеня пояснив, що штраф за таке порушення становить від 1700 гривень, якщо порушення вчинено перший раз, до 5100 гривень — якщо другий раз протягом року. Але рішення про це прийматиме суд, а не служба у справах дітей.

Андрій МіщеняЯкщо подружжя з дітьми розлучається і суд за згодою батьків встановлює графік відвідування дітей тим із них, хто постійно з дітьми не живе, то фіксування порушення цього графіка раніше не було передбачено, що викликало нарікання. Наприклад, у суботу о 15.00 батько за графіком має відвідати дітей. Але пізніше він скаржиться, що йому у цей час не відчинили двері, тобто порушили його право. У відповідь мама дітей може заявити, що насправді батько не приходив, а не йому не відчиняли. Хто у цій ситуації має рацію, а хто каже неправду, тепер має визначати працівник служби у справах дітей. Тобто виходить, що у цей момент він має бути присутнім у місці побачення.

— Тепер деякі батьки, в яких виникають конфлікти з приводу побачень з дітьми, ставлять перед входом до своїх помешкань камери відеонагляду з можливістю спостереження через власний мобільний телефон, — розповідає Андрій Міщеня. — Потім показують: бачите, його (чи її) у той час не було або не відчиняли двері.

Маючи досвід спілкування з батьками дітей різних сімей, припускаю, що практичної користі це нововведення не дасть, бо спрямоване воно на покарання, що призведе лише до загострення й без того напружених стосунків. Такі конфлікти зазвичай виникають між колишнім подружжям, яке хоче ділити майно, і діти — лише інструмент для досягнення мети. Ми ж працюємо в інтересах дітей. Тому завжди пропонуємо батькам мирно домовитися, адже так краще для всіх, а насамперед для дітей.

Допомогти домовитися можуть у Рівненському центрі медіації. Це некомерційна організація, яка надає безкоштовні консультації сім’ям. Такі центри працюють в інших країнах і набувають все більшої популярності і в нас, особливо у великих містах. Припускаю, що з часом у нас з’являться центри надання соціальних послуг, щось подібне до нинішніх ЦНАПів, які консультуватимуть в тому числі і з сімейних питань. Адже в сучасному суспільстві на це є запит.

Медіація — це новий спосіб ведення діалогу, який розвивають у бізнесі та в повсякденному житті. Юристи вважають, що його час запроваджувати на законодавчому рівні. Медіація — це метод вирішення спорів із залученням посередника, або медіатора. Роль якого — допомогти сторонам конфлікту налагодити діалог і проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який задовольняє інтереси усіх учасників спору. Особливість цього методу в тому, що, на відміну від судів, сторони самі приходять до згоди, медіатор не приймає рішення за них.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також