Забудовника рівняни «прогнали», тепер дайте землю!

1038 0

Ми у соцмережах:

Забудовника рівняни «прогнали», тепер дайте землю!

Майже два роки місту довелося поборотися із забудовником, який хотів звести 16-поверхівку на місці колишньої медичної бібліотеки на вул. Шопена — поряд з будинком, що на Соборній, 32. Міська рада таки перемогла, але не без допомоги активних мешканців будинку, які вважають спірну ділянку своїм двором і понад 10 років намагаються оформити це документально. Тепер ОСББ нагадує, що знову хоче отримати в постійне користування свою ж прибудинкову територію.

Ірина Романенко, голова правління ОСББ Соборна-32, під час сесії міськради звернулася до депутатів:

— Уже багато років ми не можемо отримати прибудинкову територію, котру включили до складу ділянки на Шопена, 4. Ви пам’ятаєте, що у березні 2021-го представник нашого будинку допоміг відстояти цю ділянку перед агресивним забудовником? У червні 2022 року ОСББ було учасником на стороні міської ради в судовому засіданні... На даний момент ми просимо лиш виділити нам прибудинкову територію. Ми нею користуємося не одне десятиліття, нашому будинку понад 60 років. Просимо розглянути питання, як нам цю ділянку отримати? Громада наша — це 80 осіб, не можна ігнорувати їхні потреби. Ми допомагали міській раді — тепер допоможіть нам, бо так нечесно. Дванадцять довгих років до сесії йшли, нарешті допустили.

З подібними проханнями до міста звертаються чимало ОСББ, але щастить небагатьом. У більшості випадків міська рада відмовляє. Мабуть, зважаючи на це, Ірина Романенко сама переконала депутатів одразу відправити її питання на довивчення.

Коментар

Галина Похильчук, голова Ради голів ОСББ Рівного:

— Законодавець вирішив, що вся прибудинкова територія належить територіальній громаді. Але тергромада не визначилася зі своїми законодавчими міськими актами, яким чином вона цю територію буде утримувати. Ми неодноразово зверталися до міськради, щоб визначила межі: де ж починається і де закінчується прибудинкова територія? Міська влада проігнорувала і не надала меж. Тому ми, голови ОСББ, користуємося старими схемами, які ще жеки намалювали багато років тому і які затвердили самі ж чи в управлінні ЖКГ. Це потрібно було для того, щоб обрахувати заробітну плату для двірника.

Раніше справді існувала можливість для ОСББ оформити землю у приватну власність як юридичній особі. Але цю норму закону швидко скасували. Наразі земельне законодавство побудоване так, що не можуть передавати ОСББ у приватну власність, лише у постійне користування. А це теж хитке становище — сьогодні дали, а завтра передумали. Можливо, відмовляють, коли є чиїсь інтерес. Бо чого б не дати землю? Адже якщо громада вирішить там щось побудувати, то це право на користування просто відкличуть. Наприклад, якщо приходить забудовник і каже: прошу міську раду надати мені землю під будівництво там-то в оренду. Єдиний виняток, якщо земля уже оформлена ОСББ, як юридичною особою, у приватну власність — тоді уже нічого не побудують.

Оця історія з Соборною, 32. Голова ОСББ Ірина Романенко вже багато років «ходить» за свою прибудинкову територію. Коли була можливість оформити у власність, їй не дали — відмовили. Потім була можливість отримати в постійне користування, але їй знову не дали, відмовили. Чи існує якась домовленість — не знаємо. З одного боку, нове будівництво не дозволили, а з іншого — це земельну ділянку ОСББ також не дали. Тому в кожному конкретному випадку треба запитувати депутатів міської ради — чому відмовили?

Багато ОСББ запитують: чому ми прибираємо прибудинкову територію, яка юридично повинна прибиратися громадою? По-перше, ми беремо гроші у складі внеску на управління будинком, а по-друге, це наш обов’язок, щоб створити комфортне проживання співвласникам. Перевага постійного користування землею для ОСББ у тому, що об’єднання несе відповідальність за прибирання уже законно. Наприклад, на Київській, 44 і Галицького, 4 ми землі не просимо. Бо я знаю, що там ніхто нічого не побудує — так все розміщено. Зате не треба втрачати гроші на виготовлення проєктної документації, а це для ОСББ великі гроші. Ми просто прибираємо свою територію. Хоча насправді це територія міської громади.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також