Загальний аналіз крові: коли призначають і для чого потрібен?

687 0

Ми у соцмережах:

Загальний аналіз крові: коли призначають і для чого потрібен?

Загальний аналіз крові - це найпростіше дослідження, яке призначають під час первинного візиту до сімейного лікаря або терапевта. Це узагальнений показник, який характеризує стан здоров'я та може підштовхнути на додаткові дослідження. Варто зазначити, що цей аналіз має обмежену інформативність, тому не варто його сприймати як розгорнуту інформацію.

Які показники фіксує загальний аналіз крові?

У таблиці, яку надає лабораторія, виконуючи загальний аналіз крові - Nikolab, міститься декілька позицій, але найголовнішими варто вважати наступні показники:

  • Кількість еритроцитів та рівень гемоглобіну. Ці показники вказують на здоров'я, а також адекватну роботу всіх систем організму, в тому числі шлунково-кишкового тракту. Іноді через патології шлунку та кишківника, продукти, що містять залізо, не повністю перероблюються, розщеплюються та всмоктуються. Через це може спостерігатися залізодефіцитна анемія. При знижених показниках гемоглобіну, варто запідозрити патології шлунково-кишкового тракту, імовірні кровотечі, а також порушення жіночого здоров'я.
  • Швидкість зсідання крові. Цей показник дозволяє визначити, наскільки швидко білки відділяються від інших складових крові. Якщо цей показник дуже високий, це означає що в організмі є запалення або нещодавно людина перенесла якусь хворобу.
  • Зазвичай підвищення лейкоцитів спостерігається у випадку ураження організму вірусною інфекцією. Саме цей показник дуже швидко підвищується під час захворювання на ГРВІ або грип.

Що робити після отримання невтішних результатів?

Варто розуміти, що це загальний аналіз, який показує картину в цілому, але не може гарантувати чи фіксувати певне захворювання. Цей аналіз використовується у тому випадку, коли лікар уявлення немає, що з пацієнтом. Це дослідження дозволяє зрозуміти, в якому напрямку рухатися далі, та надає можливість призначити більш детальне обстеження. Наприклад, підвищений рівень тромбоцитів вказує на ймовірність утворення тромбів. В такому випадку людині можуть призначити певні препарати, які роблять кров не такою густою, та знижують показники тромбоцитів. Якщо цей показник дуже низький, це означає, що існує величезний ризик кровотечі.

Довіряйте життя та здоров'я перевіреним організаціями. Рекомендовано здавати аналізи в лабораторії Nikolab, за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1081-2/.  Медичний центр має величезну кількість сучасного обладнання, яке дозволяє у стислі терміни виконувати дослідження з високою точністю. Лабораторія Nikolab акредитована та співпрацює з відомими розробниками сучасного медичного обладнання. Це дозволяє на 100% довіряти отриманим результатам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також